BESPRAVNA GRADNJA

Krenulo rušenje – bageri u akciji prvo na moru!

18.09.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Na području Istarske i Splitsko-dalmatinske županije Ministarstvo graditeljstva započelo je još prošli tjedan s akcijom rušenja bespravno sagrađenih građevina. U narednih mjesec dana planirana se uklanjanje 30-ak objekata, nakon toga bageri kreću i u ostale obalne županije te zatim na kontinent

Kuća sagrađena prije 1968. nevidljiva iz zraka

Na Braču građevinska inspekcija susrela se sa slučajem bespravne kuće za koju je vlasnik iz rukava izvukao potvrdu da je objekt sagrađen prije 1968. Začudo, kuću se nije moglo naći na fotografijama slikanim iz zraka, pa će biti pozvan DORH da ispita rad tamošnjeg Ureda za izdavanje dozvola.

Zanimljiv je slučaj i vlasnika bespravne zgrade s potvrdom kako je on u šumi, također prije 1968. sagradio, više ni manje, stambeno-poslovni objekt.

Prve na udaru našle su se bespravne građevine podignute nakon 21. lipnja 2011, sagrađene izvan građevinskog područja, za koje prema novom zakonu nije moguća legalizacija.

Trenutno se ruši na četiri lokacije; na području općine Marčana i Medulin u Istarskoj županiji te u općinama Milna i Bol na otoku Braču. Bagere su doveli i platili sami vlasnici, a rušenje nadziru građevinski inspektori.

Općina Milna poznata je po bespravnoj gradnji i u zadnjih 20-ak godina, uz njezine atraktivne uvale srušeno je, kažu u Ministarstvu, stotinjak zgrada, ali bespravni objekti i dalje niču.

Zamjenica ministra Ana Mrak Taritaš izjavila je kako će rušenje ići u tri vala. Nakon prve faze koja je u tijeku, krenut će se uklanjanje bespravnih građevina izgrađenih na zaštićenim područjima, a u trećem valu na meti će se naći građani – oko 31.000 građevina - kojima je već poslano rješenje o rušenju ako do 31. prosinca ne podnesu zahtjev za legalizaciju.

Nakon toga Ministarstvo graditeljstva proanalizirat će učinke novog zakona o bespravnim građevinama te donijeti odluku što će s preostalim nelegalnim objektima.

'Varaju se oni koji misle da će država posustati i da ćemo nekog legalizirati zabadava. Neće ništa biti besplatno, samo može biti još skuplje i problematičnije', zaprijetila je Mrak Taritaš.

Točnu brojku koliko će ove godine biti srušenih zgrada u Ministarstvu nisu mogli dati jer se brojni postupci tek rješavaju. Rečeno je da se za iduću godinu planira budžet od 20 milijuna kuna za troškove rušenja. Kako je prosječna cijena uklanjanja klasične kuće oko 400.000 kuna, proizlazi da bi u 2013. bilo srušeno 50-ak zgrada.

Međutim, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Oršanić naveo je kako  su ove godine već srušene 143 zgrade, a trošak Ministarstva je bio samo 200.000 kuna. Sam dolazak inspekcije i bagera bio je dovoljan, kaže, da vlasnici sami krenu s rušenjem.

Trenutno Ministarstvo ima ugovor samo s jednim izvođačem za uklanjanje bespravnih građevina, pulskim TGT Adriaticom. Do kraja godine planiraju raspisati novi natječaj kako bi pokrili cijelu Hrvatsku.