SPASITELJI AGROKORA

Imamo dokument: Tko je sve sudjelovao u roll-up kreditu i s koliko novca

26.10.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Izvanredna uprava Agrokora objavila je popis svih kreditora koji su sudjelovali u spornom ugovoru o roll-up kreditu potpisanom 8. lipnja

Dosad se znalo da su ključni kreditori fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka te investicijske banke J.P. Morgan i Goldman Sachs.

Nisu se znala imena ostalih 20-ak investicijskih fondova. Dominantnu ulogu u roll-up kreditu imaju četiri najveća kreditora (Knighthead, VTB, Zagrebačka banka i Monarch) koji pokrivaju 70 posto od odobrenih 960 milijuna eura.   

Podsjetimo, kreditni aranžman je realiziran u srpnju, a s obzirom na to da većina kreditora nije bila spremna bezuvjetno odobriti novi kredit Agrokoru, dogovoren je roll-up model, kojim se kreditorima za jednu kunu novog kredita priznalo pravo prenošenja jedne kune starog duga u prvenstvo naplate (senioritet).

<<Sve o tome što je to roll-up kredit pročitajte ovdje>>

U tako dogovorenom aranžmanu sudjelovala je većina postojećih kreditora, a jedni veći zajmodavac koji nije prihvatio roll-up model ruski je Sberbank.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U konačnici, svi kreditori sudjelovali su s 960 milijuna eura, pri čemu je 480 milijuna eura predstavljao novi kredit dok je 480 milijuna poslužilo za refinanciranje starih financijskih obaveza.

<<Pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Novi kredit dijelom je iskorišten za stabiliziranje zaliha u Konzumu i pripremu turističke sezone, a dijelom za plaćanje starih potraživanja dobavljača. Malim dobavljačima (tvrtke i OPG-ovi s prihodom do 5,2 milijuna kuna) stara potraživanja isplaćena su u stopostotnom iznosu, a srednjim i velikim djelomično.

Preostalih 480 milijuna eura iskorišteno je tako da su postojeća potraživanja kreditora i vlasnika obveznica zamijenjena novim kreditom.

Cijela operacija omogućila je stabiliziranje poslovanja koncerna, a zauzvrat su kreditori dobili pravo prvenstva naplate za ukupno odobrenih 960 milijuna eura.