sastanak čelnika HGK i Hamag Bicro-a

'Krediti za likvidnost gorući su problem gospodarstva'

21.10.2020 u 13:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HGK i Hamag Bicro-a, a glavna tema razgovora je bila poboljšanje međuinstitucionalne suradnje s naglaskom na ubrzavanje i pojednostavljivanje procedura oko dodjele kredita za očuvanje likvidnosti

„Kao poslovne institucije moramo vidjeti kako možemo dodatno poboljšati našu suradnju, a prije svega smo vam htjeli prenijeti pitanja i prijedloge naših članica. Jedna od najaktualnijih tema su krediti Hamag Bicro-a i HBOR-a čija se dodjela mora ubrzati i pojednostaviti jer poduzetnicima nasušno trebaju sva moguća sredstva za očuvanje likvidnosti. Imamo dosta konstruktivnih prijedloga koje ćemo vam prenijeti kako bi u što većoj mjeri olakšali život poduzetnicima“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako Komora kao institucija nudi svoju pomoć, ne samo oko kredita, već i na svim drugim područjima.

HGK je putem Županijskih komora sakupila zahtjeve gospodarstvenika iz cijele Hrvatske te ih strukturirala i prenijela Hamag Bicro-u. Poduzetnici, između ostalog, traže produženje rokova za kredite, refinanciranje postojećih obaveza, a muči ih i to mogu li se sredstva Hamag Bicro-a koristiti uz potpore za očuvanje radnih mjesta. Problem je što na ta pitanja dobivaju kontradiktorne odgovore iz različitih institucija.

Predsjednik uprave Hamag Bicro-a Vjeran Vrbanec pohvalio je komorsku inicijativu da se poboljša suradnja jer je to neophodno u situaciji u kojoj se gospodarstvo našlo zbog pandemije.

„Mi sve naše projekte komuniciramo i otvoreni smo za sve sugestije i prijedloge kako poboljšali i ubrzali svoj rad, naročito kad dolaze od tvrtki. Nažalost, imali smo situaciju da nam je u kratkom roku došla enormna količina zahtjeva koja je naše kapacitete opteretila do krajnjih granica. Unatoč tome, već idućeg tjedna ćemo završiti obradu svih zahtjeva za tzv. covid kreditima, kojih je bilo preko 5500“, kazao je Vrbanec, uz napomenu da je, prema njihovim podacima, Hamag Bicro u korona krizi plasirao više sredstava nego sve poslovne banke i HBOR zajedno.

Burilović je poručio kako već sada moramo razmišljati o financijskim instrumentima koje možemo ponuditi gospodarstvu ubuduće, a zajednički je zaključeno da treba raditi na poboljšanju komunikacije institucija s poduzetnicima, kako bi bili što informiraniji o mogućnostima koje im se nude. HGK je po tom pitanju ponudila sve svoje kapacitete kako bi se informacije što direktnije i jasnije prenijele gospodarstvenicima.

„Mi tu možemo puno pomoći kroz našu mrežu Županijskih komora te poslovna Udruženja i Zajednice. Također, imamo u sklopu Digitalne komore modul e-financiranje sa svim natječajima, od EU do lokalne samouprave, i 2 ponudama svih poslovnih banaka. U sklopu toga možemo staviti i rubriku s ponudom Hamag Bicro-a i tako se dodatno digitalno povezati“, zaključio je Burilović.