POZIV GRAĐANIMA

Kreću subvencionirani stambeni krediti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2012 15:31
  • Objavljeno 16.03.2012 u 15:26
Naselje o2 odra ivić pašalić stanovi gradičište

Naselje o2 odra ivić pašalić stanovi gradičište

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/Vecernji list

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita u 2012. te građani od danas mogu podnijeti zahtjev za nepovratnom subvencijom polovice mjesečnih obroka u prve četiri godine otplate kredita i tako uštedjeti do 14 tisuća eura, izvijestilo je danas Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Oglas je objavljen sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita koji je stupio na snagu 24. ožujka prošle godine, a kojim se omogućava subvencioniranje kredita koji građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske uzimaju od poslovne banke za kupnju stana radi rješavanja stambenog pitanja. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sklopila je u ime Republike Hrvatske ugovore s 11 banaka koje se obvezuju davati subvencionirane kredite. Subvencija se odnosi na nove, izgrađene stanove koji imaju akt o građenju i ishođenu uporabnu dozvolu.

Subvencioniranje se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100 tisuća eura, a rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Zahtjev za subvencioniranje kredita zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj poslovnoj banci, koja odlučuje ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita, a ako je odluka potvrdna, dostavlja je APN-u koji donosi odluku o odobravanju subvencioniranog kredita i dostavlja je poslovnoj banci.

Korisniku kredita kojemu je odobreno subvencioniranje APN izdaje Izjavu o jamstvu za otplatu kamata koja sadrži opseg jamstva za otplatu kamata, a poslovna banka izrađuje nacrt ugovora o subvencioniranom kreditu te poziva korisnika kredita i APN radi sklapanja ugovora.

Zakon predviđa i davanje državnih jamstava na stambeni kredit koji kupac uzme u poslovnoj banci, čime se država obvezuje, umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla nije u mogućnosti otplaćivati kredit, banci plaćati kamatu za dospjele obroke kredita, ali ne duže od godinu dana od dana nemogućnosti otplate kredita.

Ukupni iznos kredita, odnosno dijela kredita za čiju otplatu jamči RH ne može biti veći od 100 tisuća eura s time što iznos kamate do kojega se daje jamstvo ne može biti veći od 4,95 posto od ukupnog iznosa kredita, odnosno dijela kredita. Sredstva za plaćanje kamata korisnik nije dužan vratiti osim ako se ne dokaže da nemogućnost vraćanja kredita nije bila istinita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!