moćni biznismen

'Kralju vijaka' pukao film: Ako oni budu vodili državu, radije ću ulagati u druge zemlje

14.06.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Nakon nedavnih izbornih uspjeha desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), sve su češća upozorenja gospodarstvenika da bi njeni ciljevi mogli ugroziti domaće gospodarstvo. Poznati njemački poduzetnik Reinhold Würth izjavio je da bi buduće investicije njegove tvrtke u Njemačku mogle biti dovedene u pitanje

U intervjuu za Deutschlandfunk, Würth je istaknuo da će, ako se trend rasta AfD-a nastavi, morati pažljivo razmotriti gdje i kako ulagati.

'Mirno ćemo analizirati hoćemo li ubuduće radije ulagati novac u druge zemlje', rekao je Würth, čija je tvrtka svjetski lider u proizvodnji i distribuciji montažnog i pričvrsnog materijala.

Würth, poznat kao 'kralj vijaka', već se prije izbora za Europski parlament javno usprotivio AfD-u, pozivajući svoje zaposlenike da ne glasaju za ovu stranku. U okrugu Hohenlohekreis u Baden-Württembergu, gdje se nalazi sjedište njegove tvrtke, AfD je osvojio 19,1 posto glasova.

AfD želi deportaciju inozemnih radnika

Jedna od ključnih zabrinutosti Würtha je politika AfD-a koja se zalaže za deportaciju ljudi s migrantskim podrijetlom, tzv. remigraciju. On je pak naglasio da oko 30 posto njegovih zaposlenika dolazi iz inozemstva te da bi njihov gubitak bio 'velika katastrofa' za tvrtku.

Premijer Brandenburga Dietmar Woidke također je izrazio zabrinutost zbog utjecaja AfD-a na gospodarstvo. Woidke je upozorio na 'veliku nesigurnost' koja proizlazi iz prijetnji AfD-a izlaskom iz EU-a, napuštanjem eura i zahtjevima za 'remigracijom'.

  • +3
Prosvjed protiv AFD-a u Münchenu Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

Hoće li novi politički smjer utjecati na njemačko gospodarstvo?

'Protiv izbornih rezultata AfD-a i BSW-a moramo postaviti stabilnost i sigurnost', izjavio je Woidke za Deutschlandfunk.

Ovi stavovi istaknutih gospodarstvenika i političara odražavaju rastuću zabrinutost zbog političkog smjera u kojem se kreće Njemačka, a koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na nacionalno i međunarodno gospodarstvo.

Biznis preuzeo s 19 godina

Reinhold Würth preuzeo je upravljanje biznisom 1954. sa svega 19 godina, nakon prerane očeve smrti. Od tvrtke sa samo dva čovjeka napravio je svjetsku kompaniju koja posluje u 80 zemalja svijeta, ima preko 400 poduzeća i otprilike 110.000 zaposlenih. Prvu stranu podružnicu kompanije pokrenuo je 1962. u Nizozemskoj, a slijedile su Švicarska, Austrija i Italija. Atlantik je 'prešao' 1969. godine započevši poslovanje i na američkom tržištu. U Hrvatskoj je ova golema njemačka korporacija počela poslovati prije 30 godina.