UKIDANJE 2. MIROVINSKOG STUPA

Kovačević: Vlada potencira generacijski sukob

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 12.02.2009 13:27
  • Objavljeno 12.02.2009 u 12:00
Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Izjava premijera Sanadera da se drugi mirovinski stup pokazao kao promašaj te da bi država mogla preuzeti brigu o njemu snažno je uzburkala domaću javnost

Umjesto konkretnih antirecesijskih mjera, jučer je lansirana ideja o reformi drugog mirovinskog stupa, na način da bi se građani sami izjasnili žele li ostati u drugom mirovinskom stupu ili će svoj do sada ušteđeni novac prebaciti državi i tako ostvariti pravo na mirovinu po istim uvjetima kao i građani koji štede samo u prvom mirovinskom stupu.

Sanaderova najava uslijedila je nakon što su je stranka umirovljenika HSU zatražila od Vlade obeštećenje prvih 300 umirovljenika, koji su otišle u prijevremenu mirovinu na temelju prvoga i drugoga mirovinskog stupa, zbog čega su im mirovine znatno niže nego što bi bile da su ostali u prvome stupu. Razlike nadmašuju i 800 kuna.

HSU je zato predložio da se svi oštećeni umirovljenici, a njih je 130.000 (onih koji su pri upisu u drugi stup 2002. godine bili stariji od 45 godina) ponovno prevedu u prvi stup zajedno s ušteđevinom iz drugog stupa te da im se omogući pravo na dodatak uz mirovinu. Naime, svi oni koji su ušli u drugi stup ostali su bez dodataka na mirovine od četiri do 27 posto, ovisno o godini odlaska u mirovinu.

Obvezni mirovinski fondovi raspolažu sa 22,6 milijardi kuna imovine, od čega je u domaćim dionicama dvije i pol milijarde kuna, a čak 16 milijardi, znači više od polovice imovine u državnim obveznicama. Povlačenje ove imovine, koju bi Vlada mogla iskoristiti za krpanje proračuna izazvalo bi snažan poremećaj na tržištu kapitala, pogotovo ako bi se to trebalo učiniti u kratkom roku. Ako bi se povukla imovina samo 'oštećenih' 130.000 ljudi, to bi iznosilo oko dvije milijarde kuna.

Dragan Kovačević, nekadašnji ravnatelj Hagene i glavni ekonomski strateg HNS-a misli da Vlada uništava ne samo sadašnjost nego i budućnost ovog društva.

'Treba naglasiti ulogu ministra Šukera, koji je svojim oskudnim znanjem postao prilično arogantan i bahat i bez ikakvih argumenata predlaže Vladi ovakvu samouništavajuću politiku.'

U razgovoru za tportal.hr Kovačević kaže da Vlada ovime potencira generacijski sukob onih koji su u mirovini i mladih koji moraju sami zaraditi svoju imovinu. 'Mirovine iz prvog stupa su političke, jer Vlada odlučuje kakve će i kolike biti, a iz drugog su ekonomske.'

Prema Kovačeviću, mirovine su ovim 'oštećenima' niske jer su oni kratko i malo uplaćivali, ali problem vidi u tome što su ljudi koji su ušli u drugi stup, Vladinom odlukom ostali bez dodataka na mirovinu iz prvog stupa.

Iako to danas nije bila tema na Saboru, eventualna mirovinska reforma ni tamo nije prošla bez reakcije.

IDS-ovac Damir Kajin tako je izjavio da se drugi mirovinski stup pokazao kao velika obmana. 'Ja ću se prvi ispisati i vratiti u prvi stup. Jedino rješenje bilo bi ili povećati broj zaposlenih u RH, što je nemoguće, ili povećati izdvajanja', smatra Kajin.

Prema Dragutinu Lesaru, nezavisnom zastupniku, premijerova izjava o ukidanju drugog stupa mirovinskog osiguranja nije ništa drugo nego javno priznanje propusta njegove vlade, posebno zato što nije osnovan garancijski fond koji bi jamčio minimalni prinos propisan zakonom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi