rasprava na hrt-u

'Korporativni interes je da se rafinerija u Sisku zatvori jer stvara gubitke, a nacionalni da se ne zatvori. To je suštinski problem'

02.11.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Što će biti s Inom? Je li saborski Odbor za gospodarstvo dobio odgovore na saslušanju ministra gospodarstva Davora Filipovića i koga će još pozvati? Koliko Sabor može utjecati da se isprave greške u upravljanju Inom? Je li potreban lex INA i što bi donio s obzirom na vlasničku strukturu i odnose s MOL-om?

O tome su u emisiji 'U mreži Prvog' urednice i voditeljice Jasmine Popović govorili saborski zastupnici Žarko Tušek iz HDZ-a, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a i Zvonimir Troskot iz Mosta.

Tušek je naglasio da nije zadovoljan saslušanjem ministra gospodarstva na saborskom Odboru za gospodarstvo jer je rasprava izašla izvan konteksta. 'Odbor za gospodarstvo je meritorno tijelo na kojem se treba razgovarati o ovakvim stvarima. Legitimno je da svi zastupnice i zastupnici na tom tijelu otvaraju važna pitanja te da se kroz konstruktivnu raspravu dođe do rješenja', rekao je.

Troskot je pojasnio kako je bio prisutan na sjednici i nezadovoljan je jer nije dobio odgovore na više pitanja.

'Postavio sam ministru tri ključna pitanja na koja nisam dobio odgovor. Prvo se pitanje vezalo uz plin koji Hrvatska ima. Primjerice, plin se može bušiti u Općini Nuštar i to bi radila po tržišnoj osnovi kompanija iz Kanade, no ona se stopira zbog nama nepoznatih razloga. To je pitanje na koje ministar nije odgovorio jer je, kako kaže, tek preuzeo ministarstvo i to još nije počeo rješavati', rekao je Troskot.

Dodao je i da je postavio pitanje o još jednom nalazištu plina koje se nalazi na granici s Mađarskom, a pronađeno je 2007. godine. Tek 2019. godine izdane su sve dozvole, no do danas se tamo ne buši plin. 'Treće je pitanje bilo po kojim cijenama je poduzeće PPD otkupljivalo plin od Ine. Ni na jedno od pitanja nisam dobio odgovor', istaknuo je.

  • +5
Benzinska postaja - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hajdaš Dončić je rekao da ciljevi korporacije nisu ujedno nacionalni ciljevi. 'Korporativni ciljevi su da se zadovolje dioničari, a to je stvaranje dobiti. S druge strane postoji nacionalni interes, naprimjer da se ne zatvori rafinerija u Sisku zbog zaposlenosti. Korporativni interes je da se ona zatvori jer stvara gubitke. To je suštinski problem', istaknuo je.

Smatra da, što se tiče Ine, treba postojati nacionalni konsenzus, što znači da Vlada i oporba kroz argumentiranu stručnu raspravu, bez populizma, trebaju odrediti što je potrebno Hrvatskoj.

'Energetika i hrana ključni su interesi mudre države', naglasio je Hajdaš Dončić te dodao kako nije dobro vraćati se u prošlost te da moramo vidjeti što će biti s Inom i HEP-om u budućnosti.