energetska kriza

Ina podržala Vladu u kontroli cijene goriva: 'Nadamo se da će vanjske okolnosti uskoro dopustiti povratak tržišnom sustavu'

24.10.2022 u 16:18

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će cijene osnovnih motornih goriva porasti, iz Ine su poručili da podržavaju nastojanja Vlade u pronalasku održivih rješenja koja će pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta motornim gorivima

"Ina podržava nastojanja Vlade Republike Hrvatske u pronalasku održivih rješenja koja će pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta motornim gorivima. Nadamo se da će vanjske okolnosti uskoro dopustiti povratak tržišnim principima određivanja cijena jer se takav sustav do sada pokazao najboljim", poručili su iz te naftne i plinske kompanije. odgovarajući na upit Hine.

Vlada je, podsjetimo, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj će cijena osnovnog eurosupera od sutra pa u iduća dva tjedna iznositi 11,10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0,38 lipa, a osnovni će eurodizel poskupjeti za 1,14 kuna, na 13,44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8,49 kuna.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri (kn/l), ističu iz Vlade. Nove će cijene vrijediti sljedećih 14 dana.

"Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni", ističu iz Vlade u priopćenju.

  • +5
Benzinska postaja - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

U obrazloženju danas donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi "u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje".

S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.