SPASITELJ ŠKVEROVA

Končaru Brodotrogir, Kraljevica i 3. maj?

dANKO kONČAR 3.MAJ

dANKO kONČAR 3.MAJ

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Nakon što je Vlada u četvrtak raspisala treći krug natječaja za privatizaciju Brodogradilišta 3. maj kao siguran ponuditelj u vladinim krugovima spominje se Jadranska ulaganja Danka Končara, piše Poslovni dnevnik

No, u Vladi se nadaju da će se s ponudama ipak javiti i drugi kupci. Ne bude li ih ili ne budu došli s konkurentnijim ponudama, za Jadranska ulaganja 3. maj bi predstavljao treći škver kojeg namjerava preuzeti, nakon što je najprije prošao kao glavni kandidat za Brodotrogir, a potom u trećem krugu i za Kraljevicu.

Činjenica da bi mogao postati glavni spasitelj i privatni vlasnik većine velikih državnih brodogradilišta s aspekta tržišne koncentracije ne bi trebao predstavljati problem. Kako je Poslovnom dnevniku pojasnila upućena osoba iz nadležnih državnih službi, kao i stručnjaci za standarde kojih se drže u Europskoj uniji, sva domaća brodogradilišta koja su trenutno u fazi privatizacije i restrukturiranja imaju status 'društava u teškoćama'

Stoga se čak i prema strogim europskim kriterijima Končara ne bi tretiralo kao slučaj velike vlasničke koncentracije u brodogradnji.

'Da nema Jadranskih ulaganja kao kupca, u navedenim slučajevima došlo bi do neminovnog pokretanja stečaja, pa je opstanak tvrtki u ovom trenutku u prvom planu', pojašnjavaju stručnjaci, nadajući se da će Končar imati financijske snage za sve projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi