TRŽIŠTE KAPITALA

Končari uzletjeli na krilima rezultata

Bionic
Reading

Zahuktala se sezona kvartalnih rezultata na domaćem tržištu kapitala, koji su podržali nastavak pozitivnog sentimenta u četvrtak i podigli promet na 2,9 milijuna eura, a što je najviše od početka veljače. Indeks CROBEX je ojačao 0,9 posto, a uža inačica CROBEX10 oko 1,1 posto, što je najveći dnevni porast u zadnjih šest tjedana. Ako petak ne donese neka negativna iznenađenja, domaće tržište grabi prema trinaestom uzastopnom tjednu rasta.

Sektorske dobitnike predvodi indeks industrije, koji je skočio 2,6 posto, na krilima dionica Končara. Naime, objavljeni kvartalni rezultati kompanije Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST), tvrtke kćeri Končara su lansirali cijenu njene dionice 7,7 posto, ali i samoga Končara oko 8,0 posto u zeleno. Kako je Končar D&ST glavni generator dobiti u Grupi Končar, udvostručenje njegove dobiti u zadnjem kvartalu je nagovijestilo da bi pozitivnih iznenađenja moglo biti i u rezultatima Končara, što je povuklo oba izdanja. Dionica Končar D&ST je ujedno bila i najlikvidnije izdanje sa oko 780 tisuća eura prometa, a slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle sa oko 415 tisuća eura protrgovane vrijednosti, također potaknuto rezultatima, ali uz određeno razočaranje investitora. Naime Ericsson NT je prikazao osjetan pad dobiti u zadnjem kvartalu, na što je tržište reagiralo sa padom cijene dionice od 2,4 posto, što dionicu svrstava među glavne gubitnike, dok je tijekom dana bila čak i preko 5 posto u minusu.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici Instituta IGH koja je potonula 9 posto, a slab su dan imale i dionice Auto Hrvatske i AD Plastika sa minusima od 3,5 posto i 4,1 posto. Dobitnici su uglavnom ostali u sjeni Končarevih izdanja, ali možemo izdvojiti izdanja Viktora Lenca i Arena Hospitality Group-a koje su ojačale 3,7 posto i 2,5 posto.

Dobitnik dana Končar +7,96% 244,00

Gubitnik dana Institut IGH -8,97% 13,20

CROBEX +0,93% 2.755,56