OBNOVA TRAFOSTANICA

Končar završio poslove u Albaniji vrijedne 18 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2012 15:27
  • Objavljeno 18.06.2012 u 15:23
struja dalekovodi

struja dalekovodi

Izvor: Sipa Press / Autor: PRESS

Tvrtka Končar završila je rekonstrukciju triju albanskih transformatorskih stanica, projekta vrijednog 18 milijuna eura, izvijestili su iz Končara.

Riječ je o TS Tirana 1 i TS Elbasan 1 za koje je bila predviđena rekonstrukcija primarnog dijela te TS Fier koja se rekonstruirala u potpunosti, uključujući i sustave zaštite i upravljanja.

Ugovor vrijedan oko 18 milijuna eura Končar je sklopio s albanskim operaterom prijenosnog sustava OST (Operateri i Sistemit te Transmetimit), a projekt je financiran kreditom Svjetske banke u sklopu projekta ECSEE APL2.

Cilj projekta je produžiti životni vijek postojećih elektroenergetskih postrojenja te poboljšati kvalitetu napajanja potrošača, pouzdanost, sigurnost i učinkovitost elektroenergetskih sustava na području zemalja jugoistočne Europe.

Transformatorske stanice Tirana 1, Fier i Elbasan 1 iznimno su važne za elektroenergetski sustav Albanije i tijekom radova bilo je nužno osigurati nesmetano napajanje potrošača električnom energijom zbog čega je rekonstrukcija bila iznimno složena.

Osim toga, zbog međusobne energetske povezanosti postrojenja plan rekonstrukcije bilo je nužno prilagođavati te istodobno koordinirati na razini sve tri transformatorske stanice.

O opsegu posla, ali i veličini te zahtjevnosti projekata svjedoče brojke od ukupno 119 rekonstruiranih polja, više od 250 ostvarenih isključenja zbog radova, čak 54 odrađene noćne smjene te 145 dopremljenih šlepera opreme

Upravo u ovakvim uvjetima do izražaja je došla tehnička osposobljenost, dugogodišnje iskustvo te znanje Končarevih stručnjaka pa je, na zadovoljstvo kupca i predstavnika Svjetske banke, ugovor završen u roku, navode iz Končara.

Društava Grupe Končar proizvela su i isporučila većinu opreme za postrojenja, a realizacijom ovog ugovora Končar je ostvario vodeće mjesto po broju izgrađenih, odnosno rekonstruiranih objekata u prijenosnom dijelu elektroenergetskog sustava Albanije.

Končar je u posljednje vrijeme realizirao u Albaniji nekoliko poslova među kojima su revitalizacija hidroelektrana Ulza i Shkopeti, izgradnja novih transformatorskih stanica Koplik i Bushat te proširenja transformatorskih stanica Vau I Dejes, Lushnja i Uznova, a u tijeku je ugovor o rekonstrukciji još triju transformatorskih stanica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi