RAST DOBITI

Končar u 2011. isplaćuje dividendu

21.12.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Grupa Končar ostvarit će u ovoj godini ukupne prihode u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je na razini plana za ovu godinu, a procjenjuje se da će ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznositi 168,4 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago na današnjoj konferenciji za novinare

Ovu je godinu Bago ocijenio teškom, no u tvrtki su se na to pripremili, ostvaren je dobar rezultat, tvrtka se orijentirala na izvoz i ostvareni prihod je u skladu s planom.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga za ovu godinu procjenjuju se u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je četiri posto manje od plana i devet posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu procjenjuju se na 1,1 milijardu kuna (23 posto manje), a u izvozu u iznosu od 1,3 milijarde kuna (5 posto više nego u 2009.).

Izvoz čini 54 posto ukupne prodaje tvrtke, istaknuo je Bago napominjući kako se isto planira i u 2011. godini. Stanje ugovorenih poslova na kraju godine procjenjuje se na 2,4 milijarde kuna, a vrijednost investicija iznosi 136 milijuna kuna.

Bago je istaknuo kako je u ovoj godini ostvarena solidna dobit te će se u 2011. isplatiti dividenda dioničarima u iznosu od 31 milijun kuna

Govoreći o planovima za 2011. Bago je ocijenio kako bi to trebala biti godina stabilizacije, konsolidacije i laganog povratka na trend koji je bio prije krize, kada je Končar bilježio rast od pet do sedam posto na godišnjoj razini.

Za 2011. se planira ostvarenje neto dobiti Grupe Končar u iznosu od 126,7 milijuna kuna, prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,4 milijarde kuna, a planira se ugovoriti novih poslova u vrijednosti od 2,8 milijarde kuna.

Plan investiranja za 2011. je 281 milijun kuna, od čega se najveći dio odnosi na daljnje ulaganje u vjetroelektrane Pometeno brdo te na investiciju u društvu Končar-Distributivni i specijalni transformatori za izgradnju nove ispitne stanice.

Bago je istaknuo kako je Končar najinovativniji sustav poduzeća u Hrvatskoj te kako nemaju konkurenata s kojima ih se može uspoređivati.

Upitan planiraju li niskopodni vlak i tramvaj plasirati na inozemna tržišta odgovorio je potvrdno napominjući kako imaju kontakte s nekoliko potencijalnih partnera u Europi i izvan Europe te bi do kraja iduće godine mogli imati bar jedan ugovor.