HANFA NAJAVILA SANKCIJE

Kompanije masovno kasne s objavom rezultata

financije rezultati

financije rezultati

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zagrebačka burza posljednjih je dana preplavljena obavijestima kompanija da neće biti u mogućnosti dostaviti financijska izvješća za četvrti kvartal prošle godine u zakonski propisanom roku koji je istekao 31. siječnja

U većini obavijesti navodi se pomalo smiješno objašnjenje da je izrada financijskih izvješća u tijeku te da zbog obaveza prema dioničarima smatraju da bi preuranjeno objavljivanje privremenih, nerevidiranih i nekonsolidiranih izvještaja moglo prouzročiti nepotrebnu zabunu kod investicijske javnosti te izazvati štetne posljedice kako za investitore, tako i za tvrtke. Neke kompanije čak ne navode razloge nemogućnosti objave, već su samo poslale obavijest da neće na vrijeme poslati financijsko izvješće.

Uzevši u obzir to da većina kompanija ima moderne računalne programe za vođenje i praćenje poslovanja te da već krajem prosinca imaju gotovo potpune podatke o financijskom poslovanju, u Hanfi smatraju da tvrtke nisu izvršile svoju zakonom propisanu obavezu.

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol najavio je da će poduzeti sve zakonom propisane mjere prema kompanijama koje nisu izvršile svoje obaveze. 'Objašnjenja koja se navode u objavama o nemogućnosti slanja financijskih izvješća nisu, po mome mišljenju, opravdana, jer je zaista nevjerojatno da tako velikim kompanijama treba tri mjeseca da izrade financijska izvješća za navedeno razdoblje poslovanja', rekao je Samodol za Večernji list.

Treba reći da se ne radi samo o manjim tvrtkama, već i o velikim kompanijama, među kojima su Croatia osiguranje, Dalekovod, Exportdrvo i deseci drugih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi