ŠARENI ARTIKAL

Koliko nas košta uvoz kuna iz Beča i Münchena

lažne kune

lažne kune

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Uvozimo gotovo sve, pa zašto ne i nacionalnu valutu? Hrvatska narodna banka (HNB) u prošloj je godini naručila od dviju stranih tiskara iz Münchena i Beča izradu 130 milijuna komada novčanica kuna, za što je platila 60,5 milijuna kuna

Mnogi ne znaju da se kune ne tiskaju u Hrvatskoj, i da je čak hrvatski dinar bio domaći proizvod za razliku od uvo zne aktualne nacionalne valute, jer je dio novčanica nižih apoena HRD-a dolazio iz tiskare Zrinski u Čakovcu. Kad okrenete naličje novčanice kune okomito, shvatit ćete da je hrvatski novac od svog uvođenja europski, na njima sitnim slovima piše: Gieseke&Devrient, Germany, ili Oebs, Austria.

Koliko košta tiskanje kuna u inozemstvu? Prema podacima javne nabave, HNB je preko 'pregovaračkog postupka bez prethodne objave' tiskari Gieseke&Devrient platio 23,7 milijuna kuna, a Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck 36,5 milijuna kuna u 2012. godini.

'Hrvatska narodna banka u 2012. provela je postupak javne nabave i ugovorila izradu ukupno 130 milijuna komada novčanica, od čega je s tiskarom Gieseke&Devrient iz Münchena ugovorena izrada 60 milijuna komada novčanica u apoenima od 10 i 20 kuna, a s tiskarom Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck iz Beča 70 milijuna komada novčanica u apoenima od 100 i 200 kuna', odgovorila je tportalu Dejana Rebernik iz odnosa s javnošću HNB-a. To znači da su novčanicu nižih apoena plaćali prosječno 0,5 kuna po komadu.

Je li razlog tiskanja novca u inozemstvu niža cijena koju mogu ponuditi velike tiskare ili domaće tiskare nemaju tehnologiju koja može proizvesti zaštićeni tisak? I jedno i drugo, kazao nam je u razgovoru za tportal Vilko Žiljak, profesor na Grafičkom fakultetu, koji je s Miroslavom Šutejom dizajnirao kune.

'Dinari u Zrinskom nisu tiskani tehnologijom novca, kao što su kune. Nema u Hrvatskoj nijedan uređaj koji bi mogao tiskati kune. Prije 15 godina smo razmišljali o kupnji uređaja, bio sam u jednoj komisiji, no nije se isplatilo da samo za sebe tiskamo novac. Za tisak kuna ugovaraju se svjetske cijene, koje su vrlo konkurentne', kazao je.

Proizvodnja novčanica od pet eura
Hrvatski novčarski zavod, koji je u državnom vlasništvu, proizvodi samo kovanice, a sve se novčanice uvoze. U HNB-u objašnjavaju kako su navedene dvije tiskare izabrane na međunarodnom pozivnom natječaju kao najpovoljniji ponuditelji u cjenovnom i tehničkom pogledu. 'U Hrvatskoj ne postoji, naime, tiskara koja raspolaže opremom za pripremu tiska, specijalnim tiskarskim strojevima za tiskanje novčanica te završnom linijom za pakiranje i kontrolu tiska, a prema standardima koji su uobičajeni za tisak novčanica', odgovorili su tportalu.

Baš kao i kuna, i bosanska valuta konvertibilna marka tiska se u istoj tiskari u Beču, dok je srpski dinar domaći je proizvod – iz Zavoda za izdavanje novčanica i kovanog novca u Topčideru.

HNB svake godine povlači i uništava novac koji se istroši i čija kvaliteta ne zadovoljava, a prema posljednjim podacima, u 2011. povučena su 52,6 milijuna komada novčanica u vrijednosti 6,4 milijardi kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!