Harry i Meghan

Koliko Britance uopće zanima kraljevsko vjenčanje i hoće li na njemu masno zaraditi

18.05.2018 u 18:57

Bionic
Reading

Čak dvije trećine Britanaca nisu zainteresirane za vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle, a povijest pokazuje da takav događaj u kraljevskoj obitelji ne donosi ni bitnije ekonomske efekte

Mediji će ovog vikenda zasigurno biti prepuni izvještaja o vjenčanju britanskog princa Harryja i američke glumice Meghan Markle, događaja o kojem se ne prestaje govoriti otkad je najavljen. No unatoč prividnom uzbuđenju koje je donio u britanskoj kraljevskoj obitelji, postoje informacije i o tome kako je sve malo – pretjerano i prenapuhano. Kako zanimanje za sam događaj tako i procjene o mogućem ekonomskom efektu.

>>> Ovdje pročitajte koliko se Britancima isplati imati kraljevsku obitelj

Početkom tjedna objavljeni su rezultati ankete koja je pokazala da čak dvije trećine Britanaca uopće nisu zainteresirane za kraljevsko vjenčanje. Istraživanje jest naručila britanska antimonarhistička interesna grupa Republika, navodi Reuters, no provela ga je ugledna anketna tvrtka YouGov. U anketi je 66 posto britanskih građana reklo da ih ne interesira vjenčanje, a njih 60 posto da namjerava provesti normalan vikend.

Tek nešto manje njih (57 posto) smatra da bi kraljevska obitelj trebala platiti ne samo vjenčanje, već i trošak policije i zaštite koji dolazi uz njega. Vjenčanje će se održati u dvorcu Windsor, desetak kilometara udaljenom od londonske zračne luke Heathrow i četrdesetak kilometara od centra Londona, a očekuje se da će ga pratiti 5000 predstavnika medija i da će se uz pozvane goste okupiti i stotinjak tisuća turista i drugih zainteresiranih posjetitelja.

Neke druge nedavne ankete pokazale su da većina Britanaca podržava ostanak monarhije u državi iako se čini da popularnost kraljevske obitelji ovisi o osobnosti njenih članova. Šezdesetak posto anketiranih izjavljuje da im je kraljica Elizabeta draga, dok je njen sin Charles puno manje popularan. Zbog toga bi gotovo polovica njih voljela da kraljicu naslijedi 'netko drugi', dok princ Charles ima podršku 37 posto anketiranih.

  • +8
Kraljica Elizabeta II draga je 60 posto anketiranih Britanaca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Medijska pokrivenost britanske kraljevske obitelji, usprkos brojkama iz ankete, sugerira da su njeni članovi ipak prilično interesantna tema, kako u Ujedinjenoj Kraljevini tako i u inozemstvu. Tome u prilog idu i podaci o godišnjoj turističkoj posjećenosti britanskih znamenitosti vezanih uz monarhiju, kao i procjene toga koliko turističkih prihoda kraljevska obitelj tijekom godine donosi Britaniji.

No iako britanski tabloidi vole naglašavati da će kraljevsko vjenčanje donijeti dodatni poticaj britanskoj ekonomiji te se spominju stotine milijuna, pa čak i milijarde funti dodatnih prihoda, realnost je drukčija. Povijest pokazuje da veliki događaji poput kraljevskog vjenčanja donose efekte puno manje od očekivanja, a na kompletnu ekonomiju nemaju utjecaja.

SUVENIRI KRALJEVSKOG VJENČANJA

Smiješne su vam šalice s likom Harryja i Meghan? Nećete vjerovati što se sve nudi

Pogledaj galeriju

Najizraženiji efekt će biti u maloprodaji u kojoj se očekuje povećana potrošnja na suvenire te hranu i piće koji će se konzumirati u proslavama kraljevskog vjenčanja. No analitičari upozoravaju da će dio te potrošnje zapravo samo biti skrenuta potrošnja s neke druge robe i potrepština.

Prema britanskim statističarima, vjenčanje Harryjevog starijeg brata, princa Williama i Kate Middleton u travnju 2011. godine nije rezultiralo ni u kakvom efektu na britansko gospodarstvo. Za razliku od ovogodišnjeg vjenčanja, tada je većina zaposlenih u Britaniji dobila slobodan dan, što je čak snizilo ekonomsku aktivnost tog mjeseca, no izuzme li se utjecaj tog dodatnog neradnog dana, gospodarstvo nije zabilježilo nikakav pozitivan poticaj.

  • +21
Kate Middleton i princ William Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Statistički podaci pokazuju da je rast maloprodaje u travnju tada došao s padom maloprodaje u svibnju, što znači da bi se slično moglo dogoditi i ove godine. Očekuje se i da će ove godine potrošnja u gostionicama biti nešto viša jer će popularni pubovi ostati otvoreni dva sata dulje u petak i subotu, no točan efekt koji bi vjenčanje moglo donijeti će biti teško odrediti jer se u subotu također održava jedan od najpopularnijih sportskih događaja u godini, finale britanskog nogometnog kupa. Britansko udruženje gostioničara procjenjuje da će prihodi biti oko osam posto viši nego u prosječnom vikendu.

Mnogi će, naravno, odlučiti vjenčanje pratiti uz televizijski prijenos, što smanjuje potencijalni efekt duljeg radnog vremena u ugostiteljstvu, a slično se očekuje i u turističkim noćenjima. Prije sedam godina broj turističkih dolazaka u Britaniju u travnju se nije bitnije promijenio, a turistički stručnjaci izjavljuju da je ista situacija i ove godine, odnosno da se nije zabilježio povećan broj rezervacija. Bilo kakav eventualni skok u dolascima koji bi mogli donijeti obožavatelji kraljevske obitelji anulirat će se padom zbog onih koji će željeti izbjeći moguće pojačane gužve izazvane vjenčanjem.

  • +18
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers procijenila je da je vjenčanje princa Williama i Kate Middleton donijelo tek 107 milijuna funti u dodatnoj potrošnji. U usporedbi s potrošačkim manijama koje okružuju božićne blagdane, iznos je stvarno zanemariv i predstavlja manje od četiri posto iznosa koji se potroši tijekom tzv. Crnog petka, dana najvećih popusta i najveće potrošnje u Velikoj Britaniji.

U trenutku kad bi britanskom gospodarstvu dobro došao dodatni poticaj kraljevsko vjenčanje će, barem s tog aspekta, biti 'puno vike nizašto'. Najveće značenje će, očekivano, imati za šestog u nizu mogućih nasljednika britanskog trona, princa Harryja i njegovu (buduću) suprugu Meghan Markle, dok će se Britanci i njihovi gosti morati zadovoljiti tek dodatnim razlogom za malu proslavu bilo kod kuće, bilo u lokalnom pubu, i to bi otprilike bilo to. Baš kao i u svakom braku, glamur vjenčanja brzo nestaje u prosječnoj svakodnevici. Čak i ako ste član britanske kraljevske obitelji.

Slavni na kraljevskom vjenčanju Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube