UKRAS NA GLAVI

Najdraži modni dodatak kraljice Elizabete: Kultna marama na glavi koju voli više od svega

03.05.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta dobro je poznata po svojoj ljubavi prema efektnim šeširima, ali i maramama koje vrlo rado nosi na glavi kad je izvan dvora

Kraljica Elizabeta II malenog je princa Louisa, svog praunuka posjetila u posve jednostavnoj kombinaciji: prošivenom prsluku ispod koje je nosila tanji džemper i suknju kockastog uzorka, a ovaj casual look osvježila je omiljenom joj maramom.

Osim šešira, engleska kraljica koja je ove godine proslavila 92. rođendan i izvan dvora vrlo rado nosi i marame, a ovom je modnom dodatku vjerna desetljećima.

Naravno, kad je riječ o kraljici koja je na engleski tron zasjela 1953. godine, riječ je o vrhunskom proizvodu, prestižnim maramama poznate francuske kuće Hermès .

  • +6
Kraljica Elizabeta II sa šalom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ovim je prepoznatljivim maramama koji su oduvijek simbol luksuza, kraljica vjerna godinama, a zanimljivo je kako vremešna vladarica nikad nije željela nositi jahaću šiltericu, šešir ili kacigu na jahanju.

Brend Hermès je nastao još davne 1837. godine, a svilene kvadratne marame efektnog dizajna i bezvremenske kvalitete i danas uživaju kultni status.

Da ih i danas fashionistice naprosto obožavaju dokazuje i podatak da se svakih 25 sekundi negdje u svijetu proda jedna Hermès marama.

  • +3
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ove kultne marame rade se od najfinije kineske svile te se ručno oslikavaju. Hermes marame nosile su, između ostalih, i Audrey Hepburn i Grace Kelly, Sharon Stone u filmu 'Sirove strasti', dok ju je kraljica Elizabeta II imala na fotografiji za poštansku markicu 1956. godine.

Manje je poznato kako je prvu Hermèsovu maramu dizajnirao Jeu des Omnibus et Dames u radionici u Parizu.

  • +17
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bio je inspiriran autobusima koje su vukli konji iz 19. stoljeća te popularnom tradicionalnom igrom 'Game of Goose', a čarobni dizajn temeljio se na crtežima na drvetu umjetnika Robera Dumasa, inače člana obitelji Hermes.

Inače, za kraljičin 90 rođendan, dizajner Henri D'Origny osmislio je svilenu maramu u plavoj boji s 'Tatersale' uzorkom na kojem je bio natpis '90. rođendan Njezinog veličanstva kraljice Elizabeta II, 2016'. Ni ne sumnjamo da je to bio jedan od najdražih rođendanskih kraljičinih poklona te godine.