spašavali bi agrokor, a sad...

Kinezi preuzimaju Luku Zadar, mali dioničari bjesne

29.08.2017 u 20:36

Bionic
Reading

Tvrtka Luxury Real Estate, kineskog ulagača Jiangxiong Hua, koji je poznat po tome što je Ivici Todoriću ponudio novac za spas Agrokora, preuzima Luku Zadar. Tvrtka je sazvala Glavnu skupštinu dioničara i predložila dokapitalizaciju, no nisu pozvali ostale dioničare da sudjeluju u prikupljanju svježeg kapitala

To je razbjesnilo male dioničare koji su već podnijeli kaznene prijave nadležnim institucijama iz Hrvatske i Slovenije (sadašnji vlasnici luke su Slovenci) te su o cijeloj priči već obavijestili i kinesko veleposlanstvo. 

Kineska tvrtka Luxury Real Estate treći je najveći pojedinačni vlasnik te luke s 23 posto dionica, dok se dva najveća vlasnika kriju iza skrbničkih računa. Slovenski vlasnici koji su zapali u probleme nakon propasti investicijskih fondova Mariborske nadbiskupije već godinama traže kupce za nju. 

Njihovu ponudu očito je prihvatio Jiangxiong Hu. Srećom po male dioničare, dnevni red Glavne skupštine je izmijenjen te će pravo na upis novih dionica imati svi dioničari, piše Poslovni dnevnik. 

Kineski ulagač obranio se pojašnjenjem kako nije imao namjeru nikoga istisnuti, već se vodio činjenicom da trenutačno svi računaju na njegov novac kako bi pomogao slabo poslovanje luke. Luka Zadar je lani, prema podacima Poslovne Hrvatske, poslovala s prihodom od 15 milijuna kuna te dobiti i minimalnim gubitkom. Istovremeno, ima nešto više od deset milijuna kuna obveza prema dobavljačima te još 2,3 milijuna kuna ostalih kratkoročnih obveza. 

  • +9
Luka Gaženica u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Predsjednik Kinesko-jugoistočne europske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić rekao je Poslovnom dnevniku kako Kinezi imaju velike ambicije za Zadar jer već godinama traže pogodnu luku na Jadranu. Naime ona bi kineskom transportu u Europu skratila put za osam dana uz, naravno, daleko manji trošak. 

Valjda podsjetiti da su Kinezi lani tražili i mjesto za izgradnju distributivnog centra Alibabe, najveće svjetske internetske trgovine, a među potencijalnim kandidatima spominjao se i Zadar. 

Konkretno, Jiangxiong u Zadru planira uložiti u dizalice i skladišta. Za veća ulaganja potrebno je i do sto milijuna eura, no on vjeruje da će zainteresirati lokalne partnere. 

Jiangxiong Hu se na kraju ožujka, desetak dana prije nego što je Vlada donijela lex Agrokor i preuzela upravu nad najvećom domaćom privatnom tvrtkom, u sjedištu Agrokora susreo s Ivicom Todorićem.

Tjednik Nacional je pisao da je Jiangxiong ponudio Todoriću da preuzme dvije milijarde eura duga te da omogući normalno poslovanje Agrokora. No on je kao uvjet postavio to da se na račun tvrtke u iduća 24 sata uplati 70 milijuna eura kako bi se platio dug dobavljačima. 

Jiangxiong je čak i pristao, ali je upozorio Todorića da to nije moguće napraviti u 24 sata jer zbog raznih procedura za uplatu novca treba proći tri dana. Na kraju se od cijelog posla odustalo.