DELEGACIJA SICHUANA U HGK

Kineze iz 'provincije obilja' zanima Hrvatska

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.11.2011 15:26
  • Objavljeno 14.11.2011 u 14:56
kinezi hgk

kinezi hgk

Izvor: Promo fotografije / Autor: HGK

Hrvatska zbog svojeg unikatnog zemljopisnog položaja može postati logistički i distribucijski centar za plasman kineske robe u Europu, istaknuli su predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na današnjem sastanku s članovima izaslanstva kineske pokrajine Sichuan

Sastanak je održan u sklopu posjeta gospodarskog izaslanstva Sichuana Hrvatskoj. Inicijator posjeta je Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine - Sichuan.

Hrvatska gospodarstvenicima iz Sichuana može biti zanimljiva zbog svoga povoljnog zemljopisnog položaja koji je obilježen najsjevernijim prodorom mora u europski jug, što brodovima s istoka znatno skraćuje put prema Europi, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević. To pak otvara velike mogućnosti razvoja distribucije i logistike, dodaje.

Druga bitna hrvatska prednost prema njegovim riječima je to što je ona podunavska zemlja, a to znači da je pozicionirana na važnoj europskoj plovnoj transverzali Rajna - Majna - Dunav.

Zamjenik guvernera Sichuana Huang Xiaoxiang, koji predvodi kinesko izaslanstvo, rekao je da će poticati tamošnja poduzeća da iskoriste prednosti suradnje s Hrvatskom.

Provincija Sichuan smještena je na jugozapadu Kine. Ima više od 80 milijuna stanovnika, a glavni grad je Chengdu sa 14 milijuna stanovnika. U 2010. godini ta je provincija ostvarila BDP od 249 milijardi dolara uz godišnji rast BDP-a po stopi od 13,7 posto.

Sichuan je poznat kao 'provincija obilja'. To je jedna od glavnih poljoprivrednih proizvodnih baza u Kini. Glavni proizvodi su žitarice, uključujući rižu i pšenicu. Sichuan je također najveći kineski proizvođač svinjetine i drugi po veličini uzgajivač svilenih buba u Kini.

Jedno je od glavnih industrijskih središta Kine, a pored teške industrije sve se više okreće modernim tehnologijama. Tako je, primjerice, polovica svih Apleovih mobilnih uređaja proizvedena u Sichuanu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi