PROIZVODNJA ROBOTA

Kineska Midea nudi 4,5 milijardi eura za njemački Kuku

16.06.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea službeno je u četvrtak ponudio 4,5 milijardi eura za njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuku, ponovivši da mu je cilj steći više od 30 posto udjela u toj kompaniji

Midea je trenutno vlasnik 13,5 posto udjela u Kuki a danas su objavili da su ponudili 115 eura po Kukinoj dionici, dodajući da njihova ponuda vrijedi do 15. srpnja.

U vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta cijena Kukine dionice iznosila je 106,05 eura.

Iz kineske su tvrtke potvrdili i da ne planiraju s Kukom sklapati sporazume o kontroli ni druge vrste sporazuma. Izvršni direktor njemačke kompanije Till Reuter kazao je prošlog mjeseca na skupštini dioničara da ponuda Mideae podržava strategiju Kuke.

Midea je najavila ponudu još prije mjesec dana, razbjesnivši njemačke političare koji se boje gubitka ključne tehnološke kompanije, ali zaziru od intervencija u transakcije među kompanijama. Ponuda predstavlja premiju od 36 posto u odnosu na cijenu dionica Kuke prije objave Mideine namjere o kupnji udjela.

Izvori iz vladajuće njemačke koalicije kazali su ovaj tjedan za Reuters da Midea želi udio od maksimalno 49 posto i da bi prodala sve dionice koje bi eventualno prekoračile taj prag.

U ponudi Midee Kukinim dioničarima prag se ne spominje. Prema njemačkom zakonu o preuzimanju, stjecanje 30 posto kompanije obvezalo bi Mideu na davanje ponude i za preostali udio.

Glavni dioničari Voith i Friedhelm Loh nisu kazali planiraju li prodati svoje udjele od 25 odnosno 10 posto, a uprava Kuke još nije dala preporuku.