UGOSTITELJI PORUČUJU:

'Kazne nas neće spriječiti da se borimo za egzistenciju'

14.11.2016 u 17:42

Bionic
Reading

Koordinacija ugostitelja Hrvatske poručila je u ponedjeljak kako ih represivne mjere, kao što su povećanje PDV-a za ugostiteljstvo i zatvaranje 20-ak ugostiteljskih objekata zbog nepoštivanja zakona o pušenju, neće zaustaviti u borbi za njihova prava i egzistenciju

Podizanje PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto te zatvaranje ugostiteljskih objekata u kojima su, unatoč zabrani, konzumirani duhanski proizvodi pokazuju kako se radi o represiji, odnosno pokušaju ušutkavanja ugostiteljske struke koja se bori za čistu egzistenciju, upozorava se u priopćenju koordinacije.

Sanitarna inspekcija je tijekom petka i subote zatvorila 20-ak restorana u kojima su zatekli osobe koje puše ili opuške u pepeljarama,
‘Postavlja se pitanje kako je moguće da objekti budu kažnjeni najtežom mjerom, zatvaranjem na osam dana, iako je kod svih lokala riječ o prvom ustanovljenom prekršaju vezano uz uporabu duhanskih proizvoda u objektima’, ističe koordinacija ugostitelja, napominjući kako je dosadašnja praksa za takav prvi prekršaj bila novčana kazna, odnosno upozorenje.

‘Čini se razvidnim da su, na tragu događanja i aktivnosti ugostiteljske zajednice u povodu provedbe porezne reforme, tj. dovođenjem u poziciju egzistencijalne ugroženosti struke, ove mjere jasna poruka ugostiteljima preko represivnog aparata s ciljem da se ušutka ugostiteljska struka koja se bori za svoja prava i golu egzistenciju’, smatraju ugostitelji.

Poručuju kako, unatoč tim mjerama, ugostiteljska struka temeljem raznih nameta već godinama izdašno puni državni proračun. Hrvatski ugostitelji prema World Economic Forumu već se sada nalaze na 139. mjestu od ukupno 141. zemlje po poreznom i parafiskalnom opterećenju, a nakon provedbe porezne reforme, biti će uvjerljivo na posljednjem mjestu, ističe se u priopćenju koje je uputio glasnogovornik koordinacije ugostitelja Kristijana Gržetića.

U priopćenju se iznose i primjeri konkurentskih zemalja koje PDV na ugostiteljske usluge drže ispod 13 posto te je on u Italiji 10 posto, Malti 7 posto, Španjolskoj 10 posto, Turskoj 8 posto, Austriji 10 posto, Sloveniji 9 posto i sl.