klimatske promjene

Katastrofalna suša pogodila Portugal i Španjolsku, poljoprivrednici i stočari već su na koljenima, a nema naznaka da će uskoro pasti kiša

12.02.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Dugotrajna suša u središnjem Portugalu otkrila je ruševine sela koje je završilo pod vodom prije gotovo 70 godina, a suša je pogodila i susjednu Španjolsku

"Nisam to nikad vidio!“, rekao je 76-godišnji Carlos Perdigao iznad ostatka kamene kuće sela Vilar koji je rijeka Zezere preplavila nakon otvaranja brane 1954. godine. Vilar je smješten na njenoj obali, a danas je okružen raspuklim žutim tlom, što je još jedan znak suše koja traje u inače kišnoj zimskoj sezoni. Suša je pogodila i susjednu Španjolsku.

Meteorološke službe dviju država objavile su da je ove godine zabilježen drugi najsuši siječanj od 2000. godine.

Trenutna suša je izvanredna zbog svog "intenziteta, razmjera i dugotrajnosti", rekao je klimatolog Ricardo Deus iz portugalske meteorološke službe IPMA.

Od ukupno 55 brana u Portugalu, njih 24 zadržava samo polovicu svog vodnog kapaciteta, a pet ih je na manje od 20 posto, objavio je Copernicus, program Europske unije za promatranje Zemlje.

Najpogođeniji je Algarve, najjužnija portugalska pokrajina, jedna od glavnih europskih turističkih destinacija.

Španjolska pak ima četvrtinu uobičajenih količina padalina u odnosu na ostale godine, pokazuju podaci meteorološke službe AEMET.

Suho razdoblje koje je krenulo krajem 2021. smanjilo je proizvodnju energije u hidroelektranama, te uništava usjeve, zbog čega su ugroženi i stočari i prehrana njihovih životinja.

"To je katastrofa"

Portugal je ranije ovaj mjesec naredio da pet hidroelektrana zaustavi korištenje vode za proizvodnju električne energije kako bi ona ostala dostupna ljudima.

Koronavirus u Portugalu Izvor: EPA / Autor: MIGUEL A. LOPES

Gotovo 30 posto portugalske struje dolazi iz brana.

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas u utorak je rekao da je vlada "zabrinuta" zbog suše te da će uvesti "potrebne mjere", ovisno o razvoju situacije.

Španjolske vodne rezerve su trenutno na manje od 45 posto kapaciteta, rekli su dužnosnici. Najpogođenije su južna Andaluzija te sjeveroistočna pokrajina Katalonija.

Stočari dviju država su zabrinuti.

Portugal je pogodila velika suđa Izvor: Društvene mreže / Autor: Uma Casa Verde

"Trava kojom hranimo stoku ne raste“, rekao je Antonio Estevao, proizvođač sira koji ima oko 30 koza u Porteli de Fojo Machio, selu središnjeg Portugala, u blizini grada Pampilhose da Serre.

"Ako se kiša ne pojavi narednih dana, bit će jako komplicirano", kazao je, gledajući suhe pašnjake.

To je područje 2017. bilo pogođeno razornim požarima koji su odnijeli više od 100 života.

Kraj nije na vidiku

Očekuje se da će sve češće i intenzivnije suše staviti ogroman pritisak na klimatski ranjive regije i povećati opasnost od prirodnih katastrofa poput požara, tvrde znanstvenici.

Selo u Španjolskoj koje je bilo potopljeno gradnjom akumulacijskog jezera ponovno se našlo na površini nakon katastrofalne suše Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian News

Iako je izmjena vlažnog i suhog razdoblja uobičajena na jugu Europe „primjećuje se pad postotka kišnih godina“ u proteklom razdoblju, rekao je Filipe Duarte Santos, stručnjak za okoliš sa sveučilišta u Lisabonu.

Ove suše su "jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena", dodao je. "Dok se emisije stakleničkih plinova drastično ne smanje, problem će se nastaviti."

Problem se neće riješiti u narednim tjednima jer meteorolozi i dalje predviđaju ispodprosječne količine oborina.

Suočena s tim problemom, portugalska vlada u četvrtak je objavila da će ojačati svoju suradnju sa Španjolskom u borbi protiv suše.