MILANOVIĆ O PADU BDP-a

'Kakvu ostavku želite? Tvrdo kuhanu, meko kuhanu'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 31.08.2012 19:12
  • Objavljeno 31.08.2012 u 19:12
Milanović u Rijeci

Milanović u Rijeci

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što je službeno potvrđeno da je BDP pao, novinari su danas u Rijeci upitali predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića namjerava li dati ostavku, na što je odgovorio da to ne želi komentirati, no ipak je sarkastično dodao: ' Kakvu ostavku želite? Tvrdo kuhanu, meko kuhanu...?'

U svojem izlaganju na Izvanrednom sastanku PES skupine unutar Odbora regija u Guvernerovoj palači Milanović je rekao da ćemo danas vjerojatno saznati da gospodarski pad u drugom tromjesečju iznosi dva posto. Vijest da pad iznosi 2,1, a ne dva posto, brzo se proširila, a premijer je kasnije o gospodarskoj situaciji rekao da smo naslijedili negativne trendove, ne od bivše Vlade nego od globalne situacije.

'Ne samo da mislimo, nego čvrsto vjerujemo da će sljedeća godina biti bolja i da ćemo ostvariti bilo kakav rast. Hrvatska je ostavljena kao zemlja slučajnosti na način kojim se njome upravlja i to moramo promijeniti. Ovisimo o kiši, ako je nema dobro je u turizmu, ali je loše u poljoprivredi, odnosno u kukuruzu i stočnoj hrani, a dobro je u pšenici. Drugim riječima ovisimo o stvarima na koje nemamo utjecaj, a to je najgroznija situacija za svakog čovjeka i za svaku obitelj - da ne gospodari i ne kontrolira vlastitu sudbinu.

Očekivali smo ove godine više, radimo na tome, saniramo brodogradnju, dakle sve one stvari koje 20 godina u Hrvatskoj nažalost nisu rađene i ne tražimo od nikoga simpatije i mislost, nego malo strpljenja', rekao je Milanović i dodao da je savršeno jasno da čuda u pola godine nisu moguća.

'Ali bude li sljedeće godine nekakvih pomaka, to nisu čuda. To će biti barem malo rezulatat rada ove Vlade. Ne mislim se izvlačiti na stanje oko nas koje je grozno, u nekim zemljama je gore nego u Hrvatskoj, vjerujem da možemo više', izjavio je i najavio da će Riječka luka za deset godina biti jedna od najvažnijih europskih luka s milijunskim prometom.

'To su stvari na kojima aktivno radimo, da imamo stabilne izvore energije, da budemo još bolje prometno povezani, da koristimo sredstva Europske unije. Imat ćemo dvije statističke regije koje smo odredili - sjevernu i južnu Hrvatsku, koje neće biti na 63 posto europskog prosjeka, što nije siromaštvo ali nije ni ono što želimo, nego će biti na 80 posto, pa će onda i pitanje Europskih fondova biti bespredmetno pitanje jer ćemo biti prebogati da ih koristimo', naglasio je premijer, pojasnivši da cilj nije da se šlepamo i izvlačimo novac sljedećih 50 godina, nego se da za desetak godina približimo prosjeku zapadne Europe toliko da nam ti fondovi više ne trebaju. 'To je smisao politike, a ne grebanje', drži Milanović.

Na novinarsko pitanje je li Vlada zakazala s obzirom na pad BDP-a, odgovorio je da ne komentira VladU. 'Vi možete reći da Vlada ne valja, ja kažem da Vlada valja, i da je dobra i kompetentnija možda više nego ikad dosad. Teško joj je, ali ne plače', kazao je. (Pitanja novinara i Milanovićeve odgovore možete poslušati na ovom linku.)

'Napravili smo maksimalno što smo mogli i sigurno tisuću puta više od svojih prethodnika u saniranju i rezervaciji određenih važnih industrijskih grana, i ne očekujemo da nam itko plješće radi toga niti da nas slavi, jer jedan dio ljudi će ostati bez posla, ali rodit će se nešto novo', optimističan je.

Predsjednik Vlade nije htio prognozirati hoće li iduća godina biti bolja ili gora. 'Na početku godine imali smo projekciju rasta od 0,8 posto, što se očito neće dogoditi. Na toj projekciji se bazira i hrvatski proračun. Što se tiče prognoza rasta, tu treba biti jako oprezan jer smo vidjeli da su u zadnje tri-četiri godine te prognoze, koje dolaze iz redova međunarodnih financijskih institucija i najvećih ekonomskih mozgova, vrlo često bile promašene. Ali, trend je takav da se sljedeće godine očekuje malo bolja situacija i u Europi i u Hrvatskoj. Ne zato što je okružje prodisalo pa se onda i Hrvatska na to nakačila, nego zato što Hrvatska dobro radi i što se donose mjere, politike i zakoni koji imaju nekakav srednjoročni i dugoročni učinak. Dakle, ne zato što je Hrvatska zemlja slučaj, u kojoj se stvari događaju u ritmu kiše, nego zato jer sami upravljamo svojim resursima i na njima ostvarujemo rezultate', rekao je.

'Tko god bio na vlasti zauvijek je gotovo s pričom da je netko drugi razlog našim poteškoćama ili problemima, ni Beograd, ni Istambul, ni Pešta, ni Beč, ni Bruxelles', poručio je Milanović iz Rijeke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi