Inovacija i izvrsnost

Kako ZŠEM postavlja standarde u hrvatskom obrazovanju

08.02.2024 u 10:34

Bionic
Reading

U visokoškolskom obrazovanju kvaliteta je mjerljiva i dokazuje se postizanjem međunarodnih i nacionalnih akreditacija, uspješnim karijerama alumnija, udjelom međunarodnih studenata u studentskom tijelu, znanstvenim publiciranjem profesora u časopisima sa što jačim tzv. "impact faktorom", te međunarodnim rangiranjima.

ZŠEM je prva institucija u Hrvatskoj koja je ispunila rigorozne uvjete i još 2013. postala prvom AACSB akreditiranom školom u Hrvatskoj, a 2019. godine uspješno je prošla i postupak reakreditacije te potvrdila svoju poziciju među TOP 5% najboljih poslovnih škola u svijetu, rame uz rame Harvardu, Yale-u, Berekely i drugim IVY League fakultetima.

Prema usporednim istraživanjima na osnovi znanstvenih izvora i radova, prema bazi Web of Science, ZŠEM je jedna od najuspješnijih visokoškolskih ustanova u RH, kako po broju znanstvenih članaka, tako i po njihovoj kvaliteti mjerenoj faktorom učinka (impact factor).

ZŠEM je prva visokoškolska ustanova iz Hrvatske kojoj je uspjelo ući u jedno od najprestižnijih svjetskih rangiranja (QS). Eduniversal Ranking rangira ZŠEM kao vodeću poslovnu školu u Hrvatskoj sa značajnim međunarodnim utjecajem.

Prema izvješćima Stručnog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Zagrebačka škola ekonomije i managementa najbolje je ocijenjena institucija među privatnim i javnim visokim školama te fakultetima u području ekonomije u svome reakreditacijskom ciklusu.

Na međunarodnom polju su jako aktivni i vidljivi. Nedavno su na poziv organizatora UN Climate Week u Riyadhu u Saudiskoj Arabiji sudjelovali s velikom grupom studenata. S više od 160 partnerskih sveučilišta (u pravilu najbolja sveučilišta u svojim zemljama) i 34% međunarodnih studenata svoje mjesto pod suncem ZŠEM-a našli su i mnogi profesionalni sportaši ZŠEM je za više od 90% studenata – prvi izbor studija. Drugim riječima, studenti dolaze iz najboljih gimnazija i srednjih škola u Hrvatskoj te imaju izbor – mogu studirati na nekim od državnih fakulteta ili imaju opciju studiranja u inozemstvu. Na kraju se ipak odlučuju za ZŠEM i to im omogućava da svake godine upisuju izrazito talentiranu i ambicioznu generaciju – ljude koji će u budućnosti postati lideri i pokretači hrvatskog i europskog gospodarstva.

ZŠEM je danas jedinstven u Hrvatskoj sa svojom mrežom međunarodnih partnerskih sveučilišta, njih 160 u više od 60 zemalja na gotovo svim kontinentima. Brojni partneri su i najprestižnija sveučilišta i poslovne škole u njihovim zemljama.

Tako omogućuju studentima ZŠEM-a da dio svog studija provedu na partnerskom sveučilištu, prošire svoja znanja, studentsko iskustvo i upoznaju druge kulture. Studenti svjedoče da studiranje na ZŠEM-u daje jednaku kvalitetu i iskustvo kao i na drugim starijim i većim svjetskim sveučilištima. Pomno biraju nova partnerska sveučilišta, a odnedavno imaju suradnju sa Stevens Institute of Technology u New Yorku te s jednim od najboljih sveučilišta u Aziji i najboljim u Kini Tsinghua University u Pekingu..

ZŠEM je uspješno ostvario niz značajnih EU projekata koji su dodatno obogatili njegovu međunarodnu dimenziju. Među istaknutim projektima ističe se upravo zaključeni Erasmus+ sport projekt "Micro Learning Entrepreneurship for Athletes (MLEA)", koji je omogućio sportašima razvijanje poduzetničkih vještina putem kratkih, prilagodljivih modula. Također, posebno važan je "Erasmus Mundus Master in Impact Entrepreneurship (EMMIE)", jedini takav program iz područja poduzetništva unutar presitžnog Erasmus Mundus programa. ZŠEM je aktivno sudjelovao i u projektu "4InnoPipe" inicijative EIT HEI, pridonoseći inovacijama u visokom obrazovanju na institucionalnoj razini. Ovi projekti predstavljaju samo dio šireg spektra međunarodnih inicijativa koje ZŠEM provodi kako bi postao još prepoznatljiviji i relevantniji u globalnom obrazovnom okruženju.

Prošlog semestra na ZŠEM-u studiralo je preko 200 dolaznih međunarodnih studenata iz cijeloga svijeta.

Studenti ZŠEM-a rano se na studiju upoznaju s tržištem i svime što se na njemu događa. Svi odlaze na stručnu praksu u poznate tvrtke, kako bi učili od stručnjaka iz industrije. U pronalasku idealnog poslodavca za praksu pomaže im Career Centar. Svake godine organiziraja se i sajam karijera pod nazivom Student Future Day na kojem studenti ne pronalaze samo praksu, već i stalan posao.

Uspješne profesionalne karijere završenih studenata ZŠEM-a potvrđuju njihove procjene i mjerenja. Imaju niz alumnija koji su nakon studija završili doktorske studije na prestižnim europskim i svjetskim sveučilištima, a danas su i sami profesori na sveučilištima u Americi, Finskoj, Švedskoj. Mnogi su se zaposlili u vodećim svjetskim tvrtkama.

Najveći broj ZŠEM alumnija gradi karijere u poslovnom sektoru, kompanijama, bankama, velik broj je pokrenuo svoje tvrtke, ili su preuzeli vođenje obiteljskih tvrtki. ZŠEM danas ima brojnu i djelatnu alumni zajednicu. Više od 3000 bivših studenata, alumnija nosi ZŠEM diplomu.

U nastavi često podučavaju koristeći se primjerima, kompjuterskim simulacijama i kompjuterskim igrama.

Prate što rade najbolje poslovne škole u svijetu i nastoje na kreativan način prenositi nove metode podučavanja i naravno nova znanja. Uz standardne predmete ekonomskog studija (poslovne administracije), posvetili su pozornost nizu predmeta iz društvenih i humanističkih znanosti.

Studijski programi ZŠEM-a imaju optimalan broj izbornih predmeta, tako da student u dobroj mjeri sam oblikuje svoj studij birajući predmete koje nude. Tako na primjer već niz godina studentima nude kolegije iz Međunarodnog poslovanja, Marketinga u digitalnom dobu i umjetne inteligencije, Financija i financijske tehnologije i Sportskog managementa. Na taj način predvidjeli su mogućnost stalne prilagodljivosti trendovima koje ZŠEM, poslovna zajednica i studenti prepoznaju kao važne.

“ZŠEM vidimo kao najbolju hrvatsku i prepoznatljivu europsku visokoškolsku instituciju s programima iz područja ekonomije i srodnih područja. Spremni smo se u kvaliteti i brizi za studente natjecati i s većim i starijim školama. Zadržat ćemo vodeću hrvatsku poziciju i postati međunarodno sveučilište sa stalnim povećavanjem udjela stranih studenata, posvećeni kvaliteti i internacionalizaciji. Ulogu koju u Italiji igra Sveučilište Bocconi, u Švedskoj Stockholm School of Economics, u Velikoj Britaniji London School of Economics – tu ulogu igra i igrati će ZŠEM u hrvatskom i regionalnom kontekstu.

Na ZŠEM-u stvaramo buduće lidere! Nekoć ste za vrhunsko obrazovanje trebali ići izvan Hrvatske - danas se to moze dobiti na ZŠEM-u. Studiranje na ZŠEM-u ne znaći studirati u Hrvatskoj, vec je to studij u Hrvatskoj i na nekom od najboljih sveučilišta na svijetu (Tulane University, Tsinghua Uni, NTU Singapore, Sciences Po Paris i mnogi drugi. Kvaliteta i širina samog programa i studija nakon završetka ostavlja studentima sve opcije otvorene.” - dr. sc. Mato Njavro, dekan.