BRICK BY BRICK

Kako se poduzetnik iz Ivanić-Grada bacio na proizvodnju inovativnih igračaka

05.12.2015 u 16:22

Brick by Brick igračke

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brick by Brick

Bionic
Reading

Prije tri godine Jadranko Pongrac iz Ivanić-Grada osmislio je igračku koja će poticati djecu na razvijanje koncentracije, preciznosti i mašte. Do danas se njegov koncept pretvorio u start-up tvrtku koja prodaje igru Brick by Brick i koja se od prošlog tjedna može naći i na policama Offertissime

Pongrac cilja na tržište s golemim potencijalom s obzrom na to da je riječ o jedinstvenoj igrački u Hrvatskoj, a ulazak u Offertissimu tek je prvi korak u ambicioznim planovima koje Pongrac otkriva za tportal.

'Na osmišljavanje igre navela me svakodnevna situacija u vlastitoj, ali i kući mojih prijatelja i rođaka koji imaju djecu predtinejdžerske dobi, a za koju se sve češće može čuti da se ona ne znaju igrati. Ponuda kvalitetnih igara za tu je dob porazna, no taj zaključak ocijenio sam još poraznijim', rekao je.

U izradi koncepta vodio se idejom igračke koja će biti poticajna. Takve su igračke, kaže, sve više tražene na razvijenim tržištima. Nakon što je razvio Brick by Brick krenuo je s njenom prezentacijom po raznim sajmovima te na vlastitim igraonicama.

Ono po čemu se Brick by Brick razlikuje od ostalih popularnih igara za slaganje je to što elementi od kojih se grade njihovi modeli nemaju definiran točan položaj određen sustavom utora ili sustavima klik-klak već se modeli slažu po principu zidanja. Dok definirani sustavi slaganja elemenata u sličnim igrama djecu uče tek traženju odgovarajućih dijelova i ponavljanju naučenog, Brick by Brick djecu potiče na razmišljanje.

'Sada je proizvod izbrušen i počela je faza komercijalizacije u smislu ulaska na police trgovina', kaže Pongrac. Pravih prihoda još nema, no ugovor s Offertissimom dokazuje da je posao pripreme odrađen dobro i da je postavljan temelj za pravi biznis.

Put do održivog poslovanja

'Brick by Brick po definiciji je domaća tvrtka u razvoju (start-up), tržište didaktičkih igračaka od prirodnih materijala i domaće, a posebno europsko, ima velik potencijal i uvjereni smo da će već sljedeće godine prihodi od poslovanja omogućiti održivo poslovanje tvrtke', dodao je.

Što se tiče ulaska u Offertissimu, kaže da je on bio zahtjevan s obzirom na sve uvjete certificiranja i označavanja proizvoda. U bližoj budućnosti planira se razvijanje novih proizvoda te automatizacija proizvodnje i prodor na tržište, kako hrvatsko tako i europsko.

'Uskoro pokrećemo web-shop, prisutni smo u ponudi nekih stranih šoping-portala što ćemo dodatno širiti, ostvarujemo kontakte prema drugim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a posjetit ćemo i dva najveća europska sajma igračaka - u Njemačkoj i Italiji - pa se nadamo i sklapanju nekog izvoznog posla', zaključuje kreator Brick by Bricka.

Asortiman Brick by Brick nudi osam različitih modela građevina poput različitih kuća, vatrogasne postaje, kolodvora ili benzinske postaje.

Osim modela građevina, asortiman uključuje i različita drvena vozila poput automobila, brodova, letjelica, zatim ograde, prometne znakove te podloga na koju se izgrađeni modeli slažu, a na kojoj se nalaze iscrtane najrazličitije prometne situacije.

'Brick by Brick proizveden je od prirodnih materijala drva johe i topole, a modeli se povezuju ekološkim ljepilom na bazi vode koje je potpuno bezopasno za mališane', zaključio je Pongrac.