PREVIŠE BIROKRACIJE

Kako sada stvari stoje, uvođenje digitalnog eura moglo bi biti velik debakl

07.09.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Dok se većina europskog političkog vrha koncentrira na rizike koje donosi digitalni euro, profesor ekonomije Dirk Niepelt upozorava da će ta valuta biti previše ograničena raznim propisima te kao takva neće moći biti privlačna alternativa privatnim pružateljima usluga plaćanja

U lipnju ove godine Europska komisija je predložila uredbu o digitalnom euru kako bi postavila pravne okvire za uvođenje digitalne valute, a koju bi izdala Europska središnja banka (ESB) u vrijednosti 1:1 za 'običan' euro.

Iako uredbu moraju odobriti države članice EU-a i Europskog parlamenta, većina tehničkog posla obavlja se u ESB-u.

'ESB štiti poslovni model banaka', rekao je Niepelt u intervjuu za Euractiv, tvrdeći da 'digitalni euro, kako je sada planiran, mora biti osuđen na neuspjeh jer su privatna rješenja za plaćanja jednostavno privlačnija'. Drugim riječima, zašto biste se zamarali digitalnim eurom ako imate 'običan euro' i neku od bezbroj aplikacija za plaćanja na svom mobitelu.

Niepelt kaže da se banke ne bi trebale pribojavati masovnog povlačenja eura na digitalne račune, a njegovo uvođenje moglo bi samo nepotrebno zakomplicirati monetarnu politiku, jer se na digitalni euro neće smjeti naplaćivati kamate, stoga neće biti zanimljiv ni štedišama ni bankama.

'Monetarna politika mogla bi djelovati mnogo izravnije putem digitalnog eura, ali odluka o zabrani kamata ograničava te opcije', rekao je Niepelt i podsjetio da će se nova digitalna valuta koristiti samo za plaćanja.

S druge strane, Christian Stiefmüller, viši savjetnik za politiku u financijskoj organizaciji Finance Watch, smatra da zabrana plaćanja kamata ima svoju legitimnost, kao i činjenica da će količina digitalnog eura koji ćete smjeti posjedovati biti ograničena.

  • +5
ECB Izvor: Profimedia / Autor: Daniel ROLAND / AFP / Profimedia

'Ograničenja posjedovanja digitalnog eura i zabrana plaćanja kamata instrumenti su koji mu pomažu da ispuni svoju ulogu novog i javnog sredstva plaćanja', rekao je i dodao da kamate na digitalni euro imaju smisla samo ako se on ponudi kao alternativa štednji u bankama.

ESB i Europska komisija uporno ponavljaju da digitalni euro neće biti 'sredstvo čuvanja vrijednosti', već puko sredstvo plaćanja.

Unatoč tome, Stiefmüller ističe, slično kao i Niepelt, da ideja digitalne valute ipak u obzir uzima interese financijske industrije jer će banke distribuirati novi novac i procesuirati plaćanja.

Prilično konzervativan pristup europskih institucija također se mogao primijetiti na sastanku komisije Europskog parlamenta u ponedjeljak 4. rujna, kada je većina zastupnika izrazila zabrinutost zbog digitalnog eura.

Razgovarajući s Euroactivom, izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalni euro, njemački demokršćanin Stefan Berger, zvučao je jako oprezno: 'Moramo uvesti digitalni euro, ali samo tako da ne poremetimo odnose u trenutnom financijskom sustavu.'