TONE MRKVE OTIŠLE U VJETAR

Kako je tvrtka Vrtko nasamarila proizvođače povrća iz Varaždina

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 07.07.2012 08:31
  • Objavljeno 07.07.2012 u 08:31
Mrkva koperant tvrtke Vrtko

Mrkva koperant tvrtke Vrtko

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Ni novca ni povrća. Tako bi se najkraće mogao sažeti poslovni odnos ivanićgradske tvrtke za otkup povrća s varaždinskim i međimurskim povrćarima, jedan od zacijelo nerijetkih primjera zašto u nas iz dana u dan raste nelikvidnost koja poprima gotovo epske razmjere

Kada je prošle godine u Varaždinu otvorena poslovna jedinica tvrtke Vrtko iz Ivanić Grada koja se bavila otkupom povrća i voća, to je obradovalo i varaždinske i međimurske povrćare budući da im se otvorila, kako im se činilo, jedna od rijetkih organiziranih i pouzdanih mogućnosti za plasman njihovih proizvoda na tržište. No, nije prošla i godina dana kada su počeli shvaćati u što su se upustili. Među onima koji danas jako žale što su ikada počeli poslovati s ivanićgradskom tvrtkom u vlasništvu Darija i Zlate Vrtarić je i Ivan Šprem, povrćar iz Hrašćice kod Varaždina, koji na desetak hektara godišnje proizvede 200-tinjak tona povrća.

'Za prodaju povrća Vrtku odlučio sam se u proljeće prošle godine prije svega zbog blizine njihovog otkupnog mjesta u Varaždinu. Usto, kreditirali su proizvodnju repromaterijalom, a na početku su dali i određena jamstva, doduše ne u obliku poslovne dokumentacije', veli Šprem.

Iako su se manji problemi u poslovanju javljali gotovo od početka, krajem prošle godine povrćar iz Hrašćice našao se u vrlo teškoj situaciji.

'Vrtku sam u nekoliko navrata isporučio 70 tona mrkve koje još uvijek nisam naplatio, iako sam doznao da je povrće prodao trgovačkim lancima i naplatio. Nakon više pokušaja da dođem do svog novca, odlučio sam pokrenuti ovrhu na koju je Vrtko dao prigovor da dokumentacija nije vjerodostojna, što, naravno, nema veze s istinom', kaže Šprem te naglašava da se u sličnoj situaciji našlo još dvadesetak povrćara iz Varaždinske i Međimurske županije koji su ukupno oštećeni za oko 1,5 milijuna kuna

Budući da se slučaj preselio na sud, Šprem je sa zebnjom razmišljao kada će završiti, ali se to pokazalo neopravdanim.

'Na Općinskom sudu u Ivanić Gradu prvo ročište je zakazano u uistinu vrlo kratkom roku, svega nakon dva tjedna, a i spor je odmah završio jer se nije odzvala druga strana. No otvorio se novi problem: usprkos presudi, provedba ovrhe je zapela jer Vrtko nema ni novca ni imovine koja je prebačena na tvrtku Stocton, koja je također u vlasništvu Vrtarića', tvrdi Šprem.

Zbog takvog poslovanja sprema se podnijeti i kaznenu prijavu za prijevaru.

'Ima u poslovanju puno više onih koji pošteno rade i plaćaju, makar i nakon nekoliko mjeseci. Međutim, nama manjim proizvođačima je dovoljno da naletimo na jednog poput ovog, pa da nam naša budućnost postane vrlo upitna, pogotovo kada se sjetim koliko vremena treba proći za provedbu ovrhe', upozorava Šprem.

Zašto je poslovna suradnja Vrtka i varaždinskog povrćara završila na sudu, odnosno je li ivanićgradski otkupljivač povrća uistinu ostao dužan povrćarima, nakon čega je svoju imovinu prenio na drugu tvrtku, pitanja su na koja smo dva dana pokušavali dobiti odgovor od direktora Darija Vrtarića. No uzalud jer se na broj telefona Vrtka uključivao fax uređaj, a tajnica u Stoctonu uvjeravala nas je da je na sastancima, pa smo joj ostavili i broj na koji se može javiti. Međutim, ni to nije pomoglo da dođemo do objašnjenja na naša pitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi