ZNANOST I TEHNOLOGIJA

Kako je Izrael postao tehnološka sila?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 17:20
  • Objavljeno 02.03.2011 u 15:46
it industrija

it industrija

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Izrael je zahvaljujući organiziranoj i poticanoj primjeni znanosti transformirao ekonomiju od poljoprivredne do visokotehnološke, a u Hrvatskoj je to teško zbog neorganiziranosti i nedovoljne povezanosti znanosti i gospodarstva, ocijenjeno je na gospodarsko-znanstvenom forumu Razvoj gospodarstva baziranog na znanosti i novim tehnologijama u organizaciji Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba

Vladina potpora istraživanjima i razvoju i visoka razina sveučilišta temelj su transformacije izraelskog gospodarstva, istaknuo je u uvodnom izlaganju dugogodišnji predsjednik Izraelskog instituta za tehnologiju Technion Yitzhak Apeloig

Razvoju modernih tehnologija, prema njegovim riječima, pridonio je i francuski embargo na prodaju oružja za područje Bliskog istoka uveden tijekom rata 1967. godine pa su Izraelci morali sami razvijati obrambene sustave, useljavanje stručnjaka iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza te unikatna useljenička kulturna i društvena scena kao i višegodišnje služenje u Izraelskoj vojsci koje potiče kreativnost i odgovornost.

Izrael danas ima više od 3.000 visokotehnoloških kompanija među kojima je 71 izlistana u NASDAQ, pa je Izrael druga svjetska država iza SAD-a po broju kompanija na tom tržištu, kaže Apeloig.

Prva je u svijetu ta bliskoistočna zemlja sa 7,6 milijuna stanovnika po udjelu zaposlenih u hi-tech kompanijama u ukupnoj zaposlenosti, od 10 posto.

Apeloig je izvijestio i o golemim ulaganjima u izraelski hi-tech sektor, koja su vrhunac imala 2.000 godine sa tri milijarde dolara, a atraktivnost sektora oslikao je podatkom od 17 postotnom udjelu izraelskog Hi-tech sektora u ukupnim planiranim ulaganjima američkog rizičnog (venture) kapitala. Samo u 2008. godini, izraelske visokotehnološke start-up kompanije privukle su više venture kapitala od kineskih i europskih, kaže Apeloig.

Uz to, kako je dodao, u Izraelu je i oko 150 centara međunarodnih kompanija za istraživanje i razvoj.

U Hrvatskoj je drukčije o čemu svjedoči rasprava na okruglom stolu nakon uvodnog Apeloigova izlaganja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fucks kaže da Hrvatskoj nedostaju ulaganja u znanost iz gospodarstva, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorava na nisku međunarodnu relevantnost znanstvenih članaka hrvatskih znanstvenika.

Bivši ministar obrazovanja i znanosti Dragan Primorac smatra da su znanstvene institucije preplavljene licemjerjem koje se očituje u otporu promjenama i čuvanjem pozicija, a Darinko Bago iz Končara ističe da Hrvatskoj u svim područjima nedostaje znanje o upravljanju sustavima.

Da nije sve loše pokazuje primjer BICRO-a koji je prema riječima njegova čelnika Dalibora Marijanovića od 2007. godine uložio 20 milijuna eura u 22 projekta od kojih su neki tržišno uspješni, a drugi su na tom putu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi