MINIRAO RAD HNB-A?

Kakav je kredit dobila supruga Željka Rohatinskog u Karlovačkoj banci?

željko rohatinski

željko rohatinski

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Sandija Šolu, najvećeg dioničara i bivšeg predsjednika Uprave Karlovačke banke, Državno odvjetništvo istražuje kako bi utvrdilo je li prekršio zakone odobravajući tvrtkama s kojima je povezan kredite koji premašuju zakonom dopušteni maksimum od deset posto jamstvenog kapitala banke. Pokušava se također utvrditi i uloga poznatog hrvatskog neurokirurga Josipa Paladina jer je bio šef Nadzornog odbora banke, a tvrtka u kojoj je u suvlasništvu s članovima obitelji Šola dobivala je od nje kredite. Na ovu se temu oglasio i bivši guverner HNB-a koji je kazao kako je kredit koji je njegova supruga dobila bio po tržišnim uvjetima

Rohatinskom je pitanje o kreditu -komično

'Komično je pitanje je li tvrtka moje supruge Marije dobila kredit odKarlovačke banke', izjavio je bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski kadsmo ga pitali za navodni kredit Karlovačke banke koji je dobila tvrtkaRomah d.o.o, koja je bila u vlasništvu njegove supruge MarijeRohatinski, a zbog kojeg je pokrenuta istraga DORH-a.

'Takveinsinuacije uopće ne želim komentirati', dodao je Rohatinski te rekao dasu svi krediti koje je podizao on ili netko od članova njegove obiteljibili odobravani po tržišnim uvjetima. 'Nitko ni na koji način nijedobio nikakav privilegirani kredit…Hrvatska narodna banka radila je svojposao. Postoje svi dokumenti, izvješća o neposrednom nadzoru, rješenjakoja smo izdavali, nalozi, odluke koje je donosio Savjet HNB-a, a meneobvezuje Zakon o čuvanju poslovne tajne', kaže Rohatinski.

Karlovačka banka i Sandi Šola presudom Trgovačkog suda u Karlovcu novčano kažnjeni zbog nepotpunog prikazivanja povezanosti tvrtki kojima su davali kredite te zbog prikazivanja jamstvenog kapitala banke dvostruko većim od stvarnog. To je utvrdio HNB nadzorom 30. rujna 2009. godine. HNB je potom tužio Karlovačku banku, Sandija Šolu i još dvoje članova Uprave, piše Jutarnji list

No, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, HNB u svojoj tužbi nije naveo sve podatke koje su prikupili u nadzoru. Prema proširenoj dokumentaciji o HNB-ovu nadzoru, Sandi Šola i tvrtke povezane s njim i njegovom obitelji podigli su kredite navodno u iznosu od 171 posto ukupnog kapitala banke.

U Karlovačkoj su banci propustili navesti da je Sandi Šola vlasnički ili preko braće Tomislava Šole i Petra Šole povezan s tvrtkama Opatovina Projekt, Clarus Primus, Urbar, Pro Heni, Prom Mat, Novoplast, Kaba nekretnine i Vendita. Prikazali su samo povezanost s tvrtkama Investholding i Baldekin.

Budući da je HNB nadzorom 2009. mogao uočiti da je riječ o ozbiljnijem kršenju zakona od samog prekršaja za koji je tužio Karlovačku banku, nije jasno zašto središnja banka već prije tri godine nije to prijavila Državnom odvjetništvu pa se istraga pokreće tek dvije godine nakon što su Šola i Karlovačka banka platili kaznu koja im je dosuđena na Trgovačkom sudu u Karlovcu.
Novo vodstvo HNB-a samo nam je kratko poručilo da su svu dokumentaciju proslijedili USKOK-u.

Paladinu 42 mil. za bolnicu i obrtna sredstva tvrtke

Tvrtka Clarus Primus, koju je 2006. godine osnovao Josip Paladino, utvrdio je HNB u nadzoru 30. rujna 2009. godine, imala je 42,35 milijuna kuna kredita. Hrvatska banka za obnovu i razvoj plasirala je preko Karlovačke banke krajem rujna 2009. godine 20 milijuna kuna kredita za kupnju zemljišta namijenjenog gradnji bolnice i hotela. Kredit je odobren na 10 godina. Tvrtka je zemljište kupila od Tomislava Šole, brata Sandija Šole, tadašnjeg predsjednika Uprave i najvećeg dioničara Karlovačke banke. Novac mu je uplaćen na njegov tekući račun. HABOR se nije upisao zabilježbom na nekretninu kako bi osigurao povrat u slučaju nevraćanja kredita.

Clarus Primus od Kabe je na svoj račun dobio još jedan kredit od 2,86 milijuna eura (oko 21,16 milijuna kuna) za obrtna sredstva. Taj iznos Clarus Primus odmah posuđuje tvrtki Kaba nekretnine, u vlasništvu Sandija Šole.

Nakon što su Kaba nekretnine pozajmicu vratile, 14,1 milijun kuna proslijeđen je Mati Šariću, bratu Marije Šole, suvlasniku Karlovačke banke, čime mu je isplaćena cesija, a 7 milijuna kuna proslijeđeno je tvrtki Opatovina projekt. Kredit banci vraća Tomislav Šola uplaćujući mjesečno 160.000 kuna na račun banke.

Treći kredit Clarus Primus dobiva u srpnju 2009. u iznosu od 1,45 milijuna kuna i koristi ga za plaćanje poreza na promet nekretninama koji ih je stajao 1,02 milijuna kuna. Ostatkom od 270.000 platili su kamate za kredit od HABOR-a, a 160.000 kuna posudili su tvrtki Opatovina projekt u vlasništvu Petra Šole, brata Sandija Šole. Tijekom podizanja i korištenja kredita tvrtka nije poslovala, a bavila se isključivo transferom novca. Paladino, koji je Clarus Primus sam osnovao u srpnju 2009., dobiva suvlasnike, Tomislava Šolu koji od tada drži 62 posto tvrtke i Zvonimira Oštrića koji preuzima 19 posto poduzeća, pa Paladinu ostaje 19 posto tvrtke.

'Guverner se demonstrativno digao i napustio sastanak'

Bivši član Savjeta HNB-a Goran Marić nije želio službeno komentirati rasprave Savjeta. No neslužbeno, iz izvora bliskog Mariću, Jutarnji doznaje da je na jednom od sastanaka želio potegnuti raspravu o stanju u Karlovačkoj banci, nakon čega se bivši guverner Rohatinski demonstrativno digao i napustio sastanak. DORH-ova istraga navodno se bavi kreditom koji je Kaba dala tvrtki Romah, koja je do 2011. godine bila u vlasništvu supruge Željka Rohatinskog, Marije Rohatinski. Tvrtka nije u financijskim servisima prijavila kreditna zaduženja, ali je 2007. godine navela kratkoročne zajmove u visini od 4,6 milijuna kuna te 2009. dugoročno zaduženje od 5,2 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi