GRABAR KITAROVIĆ KOD JURČIĆA

'Kad postanem predsjednica slušat ću savjete ekonomista'

12.11.2014 u 14:58

Bionic
Reading

'Gospodarska kriza i način njezinog prevladavanja preokupacija su ne samo ekonomista i političara već, na žalost, i svih građana. U državi čija je Vlada postala rekorder u kontinuiranom gospodarskom padu u kojoj je svaka druga mlada osoba bez posla a poduzetnici odustaju od novih poslova, nema većeg prioriteta od gospodarskog rasta i oporavka', poručila je na Skupu ekonomista u Opatiji predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

'Hrvatska nikad nije bila u težoj krizi. Svima, od od premijera Vlade, predsjednika Sabora i državne uprave u prvom planu mora biti gospodarski oporavak. Kao kandidatkinja za predsjednicu ali i buduća predsjednica svakako ću slušati glas ekonomista i pomno pratiti vaše preporuke. Iako je vlast koncentrirana u Vladi, predsjednik ima puno mogućnosti djelovanja kroz poduzimanje različitih inicijativa i otvaranje rasprava. Predsjednik može i mora učiniti puno više', rekla je Grabar Kitarović.

'Više nego ikada danas je u svijetu politika zapravo ekonomija. A politički ciljevi realiziraju se gospodarskom politikom. Zato je i prva tema u mom predsjedničkom programu gospodarski rast za bolji život Hrvatske. Dosadašnji pokušaji gospodarskog oporavka sadašnje Vlade predstavljaju niz nepovezanih akcija i reakcija ali to se ne može zvati ozbiljnom ekonomskom politikom', naglasila je Grabar Kitarović.

'Zašto se u Hrvatskoj ne koriste prilike ulaska u EU? Zašto se u proračunu režu pokretači rasta? Primjerice, najviše se štedi na projektima financiranim iz europskih fondova što je ove godine čak 1,2 milijarde kuna. A planira se realizirati svega 1,7 milijardi. U isto vrijeme uplaćujemo 3,8 milijardi kuna u EU proračun. Zašto se kvalitetna rješenja koja nude stručnjaci ne prihvaćaju?', zapitala se, i nastavila: 'To su pitanja koja želim otvarati u Hrvatskoj. Trebamo se okrenuti prema potencijalima i snagama koje imamo. Primjer nam mogu biti naši uspješni ljudi u svijetu, ideja električnog automobila ili uspjeh Janice i i Ivice Kostelić'.

Ona je i rekla da će 'unatoč drastičnom smanjenju predsjedničkog ureda koji je najavila ipak ojačati onaj dio ureda koji prati gospodarstvo i investicije, te će davati savjete građanima o mogućnostima korištenja sredstava iz EU'.