NIŠTA JOŠ NIJE SIGURNO

'Kad bi IBM uložio u Hrvatsku bio bi to veliki uspjeh'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2016 16:06
  • Objavljeno 09.05.2016 u 16:06
IBM logo

IBM logo

Izvor: Pixsell / Autor: A3923/DPA/PIXSELL

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio je u ponedjeljak da je Vlada upoznata s namjerama IBM-a da investira u svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima, ali je istaknuo da odluka o tome da li će taj centar biti u Hrvatskoj još nije donesena

'Iz IBM-a su nas upoznali s njihovom investicijom, tako da poznajemo njihove namjere, ali odluku mora donijeti ta tvrtka', kazao je Panenić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije INNOVA.

Naime, slovenski su mediji ovog vikenda objavili da će IBM svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima otvoriti u Hrvatskoj, iako su u igri bile još Slovenija i Slovačka, jer je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uvjete za ulaganje.

No, Panenić ističe da IBM-u nisu nuđeni nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji 'investicijski paket' od zemalja u okruženju.

'Hrvatska pruža značajne mogućnosti ulaganja, imamo dobar paket za ulagače, koji nije nešto specijalno što smo mi ponudili, nego u odnosu na okruženje imamo bolje uvjete. Jako je bitno da mi nudimo i mjere za prekvalifikaciju ljudi za osposobljavanje kadrova kakve trebaju upravo takve visokotehnološke kompanije. Ako je IBM to prepoznao, ja ću biti najsretniji, kao ministar gospodarstva', rekao je Panenić.

Pozivajući da se ipak prvo pričeka odluka IBM-a, kazao je i da će, ako se odluče da se ta investicija realizira u Hrvatskoj, to biti 'i veliki uspjeh ove Vlade'.

Na novinarski upit zašto takvom ulagaču ipak nisu ponuđeni neki specijalni uvjeti, ministar gospodarstva je odgovorio da se ne može preferirati samo jednog ulagača ili jedan sektor gospodarstva.

'Možemo uvijek govoriti o nekim posebnim izuzećima, ali ovo je paket o poticanju ulaganja koji nudimo svim tvrtkama. IT sektor je grana za koju će se uvijek naći značajna sredstva. I Vlada je donijela odluku o osnivanju vijeća za informatizaciju pri uredu premijera, što znači da se tome posvećuje velika pažnja. No, ne možemo biti selektivni i probrati samo određene koji se zovu IBM, otvaramo se prema svim ulagačima. Svatko na svom području u Hrvatskoj želi imati kvalitetnog ulagača, koji će dati što veći broj radnih mjesta, ali IT tehnologije su prihvatljive u velikim centrima, ali u nekim ruralnim područjima imamo druge probleme. Dakle, ne možemo biti selektivni i preferirati samo određene sektore, jer to ne doprinosi niti ravnopravnom regionalnom razvoju Hrvatske', odgovorio je Panenić.

Tomu je dodao da 'nije da se neće poticati tu granu, ali kroz konkretne mjere', kao i da je potpora koju IT sektor dobiva sve jača, jer je to sektor koji dobro može napredovati i velik je izvoznik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!