koronakriza

Južna Koreja u drugom tromjesečju ušla u recesiju, bilježe najoštriji pad od 1998.

23.07.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Južnokorejsko gospodarstvo ušlo je u recesiju u drugom tromjesečju, nakon najvećeg pada aktivnosti u zadnja dva desetljeća zbog pandemije koronavirusa, a najviše su pogođeni izvoz i proizvodnja.

Četvrto po veličini azijsko gospodarstvo palo je za sezonski prilagođenih 3,3 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je u četvrtak Bank of Korea. To je najoštriji pad od prvog tromjesečja 1998. godine i veći od 2,3-postotnog pada iz procjena analitičara.

Bruto domaći proizvod pao je za 2,9 posto na godišnjoj razini, u najvećoj kontrakciji od četvrtog tromjesečja 1998. godine i iznad 2-postotnog pada iz prognoza u Reutersovoj anketi.

Južna Koreja time se pridružila Japanu, Tajlandu i Singapuru u tehničkoj recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečna pada BDP-a.

Pandemija je teško pogodila azijska gospodarstva koja se oslanjaju na izvoz.   

Južnokorejski izvoz, koji čini gotovo 40 posto gospodarskih aktivnosti, potonuo je za 16,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a to je najveći pad od 1963. godine.

Građevinske investicije oslabile su za 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su kapitalna ulaganja pala za 2,9 posto.

Aktivnosti u sektorima proizvodnje i usluga potonule su za devet, odnosno za 1,1 posto.