REVIZIJA OPRALA MINISTARSTVO

Jovanović ostavio rasulo u financijama i ilegalce u stanovima za novake

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 01.12.2014 08:43
  • Objavljeno 01.12.2014 u 08:43
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvještaj revizije zorno svjedoči da bivši SDP-ov ministar Željko Jovanović nije bio dorastao vođenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nevjerojatni promašaji u planiranju rashoda, nebriga za državnu imovinu, velik podbačaj u korištenju fondova EU samo su neki od brojnih propusta koje je na svjetlo dana iznijela državna revizija u svojoj ocjeni za prošlu godinu

Brojni grijesi koje revizija stavlja na teret ministarstva kojem je do sredine lipnja 2014. bio Željko Jovanović, ponavljaju se godinama. Kao što je već poznato, jedan od najvećih problema bivšem ministru bilo je planiranje rashoda za plaće i naknade za prijevoz učenika. Revizija podsjeća na epizodu s 'rupom' u visini od gotovo jednomjesečne prosvjetarske plaće zbog koje je ministar Linić krajem prošle godine proveo rebalans državnog proračuna.

Naime, Jovanović je za zaposlene u osnovnim školama isplanirao rashode od 4,2 milijarde kuna, a pokazalo se da je potrebno 4,5 milijardi kuna. Također, financijskim planom nisu planirani primici od zaduživanja u iznosu od 88,7 milijuna kuna, na temelju ugovora zaključenog 2007. između Sveučilišta Osijek i poslovne banke za financiranje investicija.

Jovanović je promašio i u planiranju korištenja sredstava iz fondova EU-a. Do korekcije prvobitnih planova došlo je zato što nisu stvoreni preduvjeti za realizaciju projekta koji se financiraju iz fondova EU-a. Tako su za realizaciju pet projekata, koji se financiraju iz fondova EU, u okviru Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007. - 2013., izvornim proračunom planirana sredstva u iznosu 98,4 milijuna kuna, a izmjenama proračuna u iznosu 63,2 milijuna kuna. Na kraju su iz sredstava EU fondova izvršena plaćanja za projekte u iznosu od svega 43,3 milijuna kuna što je 31,6 posto manje od sredstava planiranih zamjenama i dopunama proračuna.

Tipičan je primjer nebrige za državnu imovinu u Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odnos prema stanovima namijenjenim znanstvenim novacima. Projekt poticanja znanstvenih novaka krenuo je još 2000. godine, ali nakon što su useljeni prvi stanari, ministarstvo je potpuno izgubilo kontrolu nad naseljem u zagrebačkom Borovju. S vremenom je dio novaka prestao plaćati najamnine, dio novaka koji su izgubili stambeno pravo ostajao je u stanovima, a u iseljene stanove su počeli ulaziti ilegalni stanari.

Revizija je ustanovila da je od 122 stana u vlasništvu ministarstva na zagrebačkom Borovju samo 80 u najmu dok ih je 20 prazno, a u 22 stana borave ilegalni stanari. Kaos u upravljanju stanovima doveo je do apsurdne situacije da su u 2013. troškovi održavanja stanova bili nekoliko puta viši od prihoda ostvarenih najmom. Naime, troškovi vezani uz navedene stanove iznosili su 998.227 kuna, a prihodi od najamnina svega 290.213 kuna.


Nalaz revizije pokazao je da Jovanovićevo ministarstvo nije raskidalo ugovore o najmu iako je za veći dio stanova istekao ugovoreni rok najma. Također, nije pokretalo sudske postupke za bespravno useljene stanove iako se veći dio režijskih troškova, koje plaća ministarstvo, odnosi upravo na bespravno useljene stanove. Da priča bude kompletna, progledavalo se kroz prste i onima koji su kasnili s plaćanjem pa nisu obračunavane zatezne kamate. Zanimljivo je da na sve navedene primjedbe revizije iz ministarstva nisu imali nikakav komentar.

Kronični problem na koji upozorava revizija su prekomjerni iznos naknada isplaćenih putem ugovora o djelu. U 2013. isplaćeno je 1,02 milijuna kuna po takvim ugovorima što čini 2,8 posto ukupnog iznosa za plaće. Premda je taj iznos bio malo niži nego 2012., i dalje je iznad zakonske granice od dva posto ukupnog iznosa za plaće.

Packu revizije bivši ministar dobio je i zbog lošeg upravljanja kreditnim subvencijama. Radi se o iznosu od 21,9 milijuna kuna koliko ministarstvo godišnje isplati bankama na ime subvencioniranih kamata za stambene kredite zaposlenika u visokoškolskim ustanovama i javnim institutima. Revizija je ustanovila da su subvencije uredno isplaćivane premda nije provedena kontrola obračuna, odnosno nije bilo vidljivo je li za neke korisnike kredita prestalo pravo subvencioniranja kamata utvrđeno pravilnicima.

Nakon provjere poslovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta revizori su dali uvjetno mišljenje te naložili novom ministru Vedranu Mornaru otklanjanje mnogih uočenih propusta.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!