NEUPITAN POKAZATELJ

Saif Alketbi uzbuđen je zbog poslovne prilike u Hrvatskoj, najavio tri krupna koraka. Stigla i nova reakcija iz Fortenove

03.11.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Budući da su iz Sberbanka poručili da više nisu udjelničari Fortenove, N1 je nastojao provjeriti znači li to da su njihovi predstavnici u Upravnom odboru dali ostavke. To bi, naime, doista bio neupitan pokazatelj da oni s tvrtkom više nemaju ništa, kako su naveli u svom priopćenju. U međuvremenu, Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata javio se upravi Fortenove nakon što je otkupio 43,4 posto udjela od Sberbanka

Domagoj Novokmet s N1 pitao je Fortenovu i je li navodni novi suvlasnik stupio u kontakt s ključnim kreditorom, američkim fondom HPS. Neuobičajeno brzo stigao je vrlo kratak službeni odgovor Fortenove:

'Prema službenim informacijama s kojima raspolažemo do promjene vlasništva Sberbanke nad udjelima u Fortenova grupi nije došlo.'

N1 od izvora bliskih šeiku Saifu Alketbiju doznaje da je šeik već razradio korake u akviziciji udjela Sberbanka u Fortenovi, iako se još ne zna ima li sve potrebne dozvole za to.

Njegovo pismo Upravi Fortenove objavio je Večernji.hr:

'S velikim zadovoljstvom želim vas obavijestiti da sam 31. listopada 2022. zaključio transakciju sa Sberom u kojoj sam kupio sav Sberov udio u Fortenovi. Fortenova je jedinstvena tvrtka sa značajnim potencijalom rasta i uzbuđen sam zbog ove prilike da je dalje razvijam zajedno sa svim ostalim dioničarima.

Ovo su sljedeći koraci koje predviđam:

1. Dovršiti KYC proces kod Krolla koji je već u tijeku.

2. Imenovati svoje predstavnike u Upravni odbor.

3. Namjeravam aktivno sudjelovati u svim strateškim odlukama za dobrobit tvrtke i napraviti daljnja potrebna ulaganja za stvaranje značajne i trajne vrijednosti.

Moja je vizija pripremiti i iznijeti Fortenovu na burzu u razumnom roku. Mogu li vas zamoliti da nastavite svoj rad za dobrobit tvrtke uz primjenu najboljih načela korporativnog upravljanja? Radujem se osobnom susretu u Zagrebu u vrlo skoroj budućnosti.

S poštovanjem, Saif Alketbi'

>>> Tko je Saif Alketbi, samozatajni arapski investitor koji je kupio 43 posto Fortenove

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, podsjetimo, izjavio je da se prikupljaju sve informacije o transakciji ulagača iz Emirata, koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, ustvrdivši da je ona dogovorena 'izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje'.

'Vlada se već očitovala i očitovat će se. Naravno, mi u ovom trenutku trebamo prikupiti sve informacije vezane uz nešto što je očito dogovoreno izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje', rekao je Božinović novinarima u vezi kupnje 43,4 posto udjela u Fortenovi ulagača Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Moguće da je sporazum tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen i u Rusiji, ja to ne znam, dodao je Božinović. 'Međutim, siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbjegnu sankcije uvedene Rusiji i njezinim firmama', rekao je.