transakcija se neće moći provesti

Veliki preokret oko prodaje: Šeik Saif Alketbi ipak neće moći preuzeti dio u Fortenovi?

03.11.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Došlo je do velikog preokreta oko prodaje više od 42 posto udjela ruskog Sberbanka u Fortenovi investitoru Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako doznaje 24sata, transakcija se u konačnici neće moći provesti, odnosno šeik iz Dubaija neće moći upisati na svoje ime vlasnički udio

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj je službeno potvrdio za 24sata da prije transakcije nisu tražene od njih nužne dozvole. Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada, ali uz dozvolu nadležnih tijela, a to je u Hrvatskoj Ministarstvo financija.

'Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje i ono se moglo provesti. Po mom tumačenju, ta imovina, odnosno udjeli Sberbanka u Fortenovi, tako i dalje ostaju zamrznuti', rekao je Čuraj za 24sata.

Udio u Fortenovi drži tvrtka u Nizozemskoj koja je u vlasništvu Sberbanka i duguje joj 500 milijuna eura. Tvrtka se može kupiti, ali Nizozemci neće provesti promjenu krajnjeg vlasnika udjela u svom registru bez dozvola koje je propisala EU. Kako je za 24sata potvrđeno iz Ministarstva financija, takve dozvole nema, što znači da Sberbank ostaje i dalje vlasnik, a njihova imovina je zamrznuta i ne mogu njome upravljati.

Odluke u Fortenovi se mogu donositi i bez suglasnosti većine suvlasnika. Potrebno je sazvati skupštine društva i ako prvi i drugi puta nema prisutnih dovoljno suvlasnika, treći puta se odluke donose većinom glasova prisutnih. Zamrzavanje imovine znači da Sberbank ne može glasati niti upravljati, nema pravo na dividendu od svog vlasništva, ne može je niti prodati jer je istekao rok. Sve dok se ne promijene sankcije.

Iz Sberbanka tvrde da prodaja udjela dovršena u skladu sa svim pravilima i standardima

U četvrtak su se oglasili iz Sberbanka povodom medijskih napisa, a njihov komentar prenosimo u cijelosti:

'Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. strogo u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz Ujedinjenih Arapskim Emirata. Sber je cjelokupni iznos primio 31. listopada, više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu. Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki strogo u skladu sa zakonom: da to mora biti učinjeno u roku od sedam dana od trenutka transakcije'.

U Fortenovi i Vladi nema službenih saznanja o prodaji udjeli Sberbanka

U Fortenovi tvrde da nemaju nikakvih službenih saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Podsjećaju da je imovina Sberbanke pod sankcijama te da je za kupoprodaju potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija.

'Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju, odnosno prodaji mirovinskim fondovima, dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishođene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ako je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala', rekli su iz Fortenove.

Iz Vlade RH su također poručili da 'nemaju nikakvih službenih saznanja, niti je u to Vlada na bilo koji način bila uključena'.

'Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi. Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade. Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove.

Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti. No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima', poručili su iz Vlade.