dolasci i odlasci

Jesu li požari rastjerali turiste? Evo što kažu agencije

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 22:56
  • Objavljeno 21.07.2017 u 22:56
  • +35
  • +32

Požar pod Mosorom

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Katastrofalni požar koji je pogodio Split i iza kojeg su ostale tisuće hektara opustošenog zemljišta nije ostavio traga na tijeku turističke sezone

Unatoč groznim prizorima vatre koja se približava gradu, turisti niti smještajni kapaciteti u kojima borave nisu bili značajnije ugroženi, pa masovnih otkazivanja angažmana ili hitnih odlazaka nije bilo.

'Teško je sve svesti pod zajednički nazivnik, ali u ovom konkretnom slučaju informacije s terena govore da požar u Splitu nije utjecao na turistički promet. Nisu zabilježeni prijevremeni odlasci niti ima takvih tendencija. Ne stagniraju ni dolasci', rekao je tportalu Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline.

Žgomba podsjeća da požari općenito nemaju velik utjecaj na turistički promet, osim ako se ne dogode zaista katastrofalni događaji kakvih u Hrvatskoj nije bilo.

'Požari su mediteranska realnost i turisti to znaju. Sjetimo se požara u Portugalu prije nekoliko tjedana, gori i Grčkoj, Italiji i Crnoj Gori. To nije ugodna situacija, ali je realna. Dok god nisu ugroženi objekti u kojima borave turisti i dok požari ne traju više dana, gosti su svjesni da je riječ o višoj sili i da će se situacija riješiti', rekao je.

'Požar u Splitu nije imao nikakav utjecaj na odlaske turista. Bilo je nešto odlazaka u Makarskoj jer je požar priprijetio objektu, ali to nisu ozbiljne brojke. Više gostiju odlazi zbog buke ispod prozora nego zbog požara', kaže Žgomba i zaključuje:

'Sve se smirilo, a nažalost je sasvim vjerojatno da će biti još požara, na to bi se bilo sigurno kladiti. To je nešto na što se moramo naviknuti - suha trava na Mediteranu se zapali čim ju ružno pogledate.'

  • +15
  • +12

Odmor na požarištu

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Komentirajući aktualnu situaciju na upit Hine, ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako u ovom trenutku nema informaciju o otkazivanjima aranžmana turista.

Naglašava i da, iako gašenje požara i dalje traje, prema informacijama s terena nema veće opasnosti za turiste koji se nalaze na tom području te da je situacija u tom smislu pod kontrolom.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: N. Bučević/tportal

Zahvaljujući prije svega svim vatrogascima, građanima, Torcidi, medijima i turistima koji su pomogli i još pomažu u teškim satima za Split i županiju, iz Turističke zajednice grada Splita poručuju da su svi turisti s opožarenih područja zbrinuti i nisu ugroženi.

'Tijekom cijele noći, jutra i dana primamo upite turista te smo u suradnji s turističkim djelatnicima, hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i kampovima pronašli zamjenski smještaj za one s ugroženih područja, od kojih se većina već vratila u svoj prvobitni smještaj. Zbog sigurnosti i informiranosti turista o zatvorenim cestama i ponašanju u ovoj situaciji te drugome dijelili smo u našim informativnim centrima i putem stranice na Facebooku brojne savjete i informacije te pozivamo sve putničke agencije, hotele i iznajmljivače da ih dijele', kaže direktorica TZ-a Splita Alijana Vukšić.

  • +6
  • +3

Spaljena zemlja na predjelu Srinjine - Tugare

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!