NIŠTA OD NAGODBE

Jelen u stečaj, 185 međimurskih obućara na burzu

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 11.10.2012 14:15
  • Objavljeno 11.10.2012 u 12:49
jelen

jelen

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Na zavod na zapošljavanje odlazi dvjestotinjak zaposlenika čakovečkog Jelena, jedne od zadnjih međimurskih obućarskih tvrtki u domaćem vlasništvu. Na iznenađenje poslovodstva Jelena, stečaj je otvoren na temelju prijedloga Ministarstva financija od kojeg se očekivalo prihvaćanje modela C ili predstečajne nagodbe radi financijskog restrukturiranja nekada vodećeg međimurskog obućarskog poduzeća koje je u najbolja vremena imalo gotovo tisuću radnih mjesta

'Tvrtka je prezadužena. Knjigovodstvena vrijednost njezine imovine je 30,4 milijuna kuna, a obveze prema dobavljačima i državi 31 milijun kuna, a ukupne su obveze Jelena 52 milijuna', upozorio je Stanko Makar, privremeni stečajni upravitelj.

Jelen je, kako je dodao, u blokadi 622 dana, odnosno još od 31. prosinca 2010., i to za 27 milijuna kuna i nije u mogućnosti podmirivati tekuće obveze. Cjelokupna imovina poduzeća opterećena je založnim pravima države i banke.

'Tijekom sedam do osam godina, kada je počeo veliki uvoz obuće, proveli smo poslovno restrukturiranje, pri čemu su svi bivši zaposlenici zbrinuti, tako da nitko od njih nije ostao na cesti. Tvrtka je posložena, ostalo je 185 zaposlenika u tvrtki kćeri Jelen Professional koja podmiruje sve obveze, a za rješenje dugovanja Jelena iz ranijih godina dali smo dva programa. Dobili smo usmena obećanja od državnih institucija i lokalne samouprave da će se prihvatiti, ali to se nije dogodilo', ustvrdio je direktor Jelena Darko Pintarić na varaždinskom Trgovačkom sudu od kojeg je zatražio dodatno vrijeme radi postizanja dogovora s Ministarstvom financija.

Nakon proteka tri mjeseca od otvaranja predstečaja, umjesto priželjkivanog dogovora oko predstečajne nagodbe, Ministarstvo financija ustrajalo je na stečaju. U Jelenu su uvjereni da još nisu ustrojena vijeća za predstečajne nagodbe koja bi trebala odobriti nagodbe o milijunskim dubiozama iz prošlosti.

'Dužnosnici govore o potrebi očuvanja radnih mjesta i predstečajnim nagodbama, a s druge strane pokreće se stečaj nad Jelenom. A moglo se drukčije. Jelen je mogao biti primjer predstečajne nagodbe, jer poduzeće ima ugovore s MORH-om i stranim partnerima zahvaljujući čemu posluje i ispunjava obveze. Jedino je trebalo naći rješenje za ranija dugovanja koja su dijelom nastala od obračuna kamata od države, a dijelom zato što je banka poslala na naplatu kredit koji se mogao otplaćivati da nije došao na naplatu njegov cjelokupan iznos zbog blokade računa', ustvrdio je Pintarić dodavši da se svojedobno računalo da će se dubioze pokriti prodajom nekretnina njemačkom Haixu, ali to je propalo, jer su njemačku tvrtku uspjeli nagovoriti na izgradnju nove tvornice u Maloj Subotici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!