RASPRAVA U SABORU

Jedino rješenje Vlade je harač građana

  • Autor: O.I.N.
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 14:34
  • Objavljeno 27.07.2009 u 14:26
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Turski izraz harač dominirao je danas u Saboru, gdje bi trebao biti usvojen treći rebalans državnog proračuna u ovoj godini

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da situacija nije kritična te nema razloga za strah jer Vlada drži situaciju pod kontrolom, ali da su potrebni bolni i teški rezovi, koji će biti temelj za budućnost. 'Ovim rebalansom radimo dobre osnove za proračun 2010. u kojem će biti vidljive promjene i duboke reforme', kazala je Kosor, najavljujući treći rebalans proračuna.

Komentirajući uvođenje naknada od 6 posto na mobilnu telefoniju, Kosor je kazala da 'brojke o povećanju broja poslanih SMS poruka, utrošenih minuta i rasta broja korisnika mobilnih mreža' mogu pojasniti zašto se Vlada odlučila na te mjere. Drugim riječima, kao opravdanje uvođenja poreza sektoru telekomunikacija Kosor je uzela kriterij njihove uspješnosti.

Marin Jurjević iz SDP-a komentirao je da je 'ovo daltonistički proračun te da svi vide crveno, osim Kosor koja vidi zeleno i vozi cijelo društvo u provaliju', istaknuvši, kao i većina onih koji su replicirali premijerki, da 'Vlada jedino rješenje vidi u haraču građana'.

Ministar financija Ivan Šuker poslužio se, kako su to iz oporbe primijetili, 'povijesnim reminiscencijama', želeći dokazati da je situacija u Hrvatskoj danas znatno bolja nego 2000. kada je opozicija bila na vlasti. Optužio ih je za rezanje mirovina, svih mogućih prava, prodaju Hrvatskog telekoma i dovođenje MMF-a koji je uveo harač.

Iz redova SDP-a moglo se čuti kako će se haračem prikupiti tek 1,3 milijardi kuna, koliko iznose narasli Vladini troškovi za intelektualne usluge.

Podsjetimo, predloženim rebalansom prihodi proračuna povećali bi se za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjili za 260 milijuna kuna. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.

Premijerka se pohvalila da će se tzv. kriznim porezom, kojim će se oporezivati sve plaće i mirovine po stopi od 2, odnosno 4 posto one do 6000 kuna, a one iznad tog iznosa po stopi od 4 posto, 'zaštiti gotovo 900 tisuća umirovljenika i oko 600 tisuća zaposlenih koji taj porez neće plaćati'. Riječ je, naime o ljudima čija su primanja ispod 3 tisuće kuna, pa su je iz oporbe upozorili da to i nisu brojke kojima se treba hvaliti.

Kosor je potvrdila da će Vlada odgoditi gradnju Pelješkog mosta do 2015. godine te da je uzeta polovica od ukupno 200 milijuna kuna za gradnju tog mosta.

Nekoliko oporbenih političara, među kojima su Damir Kajin i Zoran Milanović misle da je vrijeme za prijevremene izbore. Prema Milanoviću ovo je 'rebalans očaja, te bi bilo poštenije raspustiti Sabor i raspisati prijevremene izbore'.

Damir Kajin kazao je da bi za gospodarski krah morao odgovarati Sanader, jer je zemlju do toga i doveo, podsjetivši na činjenicu da u vrijeme kada se građanima uvode novi porezi, nekadašnji premijer uživa na krstarenju. 'Malo vitra trebalo bi identificirati, locirati i usidriti tamo negdje u blizini Golog otoka,' izjavio je Kajin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi