VLASNICI ZABE

Jean-Pierre Mustier novi šef UniCredita

01.07.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Novi šef talijanskog UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, francuski je bankar Jean-Pierre Mustier

Uprava UniCredita Mustiera je jednoglasno izabrala Mustiera za novog direktora, a na dužnost stupa sredinom mjeseca, priopćeno je u četvrtak iz najveće talijanske banke, koju je do sada vodio Federico Ghizzoni.

Za 55-godišnjeg Mustiera imenovanje u UniCreditu veliki je povratak. Naime, Reuters piše kako je on prije dolaska u UniCredit radio u Societe Generaleu, te je u Francuskoj bio kažnjen zbog trgovanja povjerljivim informacijama. U obje banke bio je šef odjela investicijskog bankarstva.

U UniCreditu čeka ga težak zadatak, konstatira Reuters, podsjećajući da su cijene dionica talijanske banke pale više od 30 posto od Ghizzonijeve najave odlaska s dužnosti pod pritiskom nezadovoljstva dioničara lošim rezultatima poslovanja.

Unicredit zarađuje manje od konkurencije, ima više nenaplativih kredita i slabiju bilancu, napominje se.

Mustier planira dovesti novi tim talijanskih bankara koji će mu pomoći u radikalnom preustroju UniCredita i podizanju stope temeljnog kapitala na 12,5 posto, sa sadašnjih 10,5 posto, kazao je Reutersu upućeni izvor.

Izvor procjenjuje i kako će novi izvršni direktor UniCredita nastojati prodati dijelove poslovanja, poput lokalne online banke Fineco, poljskog Pekaoa i tvrtke za upravljanje imovinom Pioneer, ali da to neće vrijediti i za njemački ogranak HVB. Među prioritetima neće biti ni prodaja turskog ogranka talijanskog bankovnog diva, smatra taj izvor.