stroga pravila

Je li istina da će vas u Njemačkoj kazniti zbog krivotvorenih dresova?

13.06.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Još su samo dva dana do početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Naša reprezentacija prvi ispit ima u subotu u 18 sati protiv Španjolske. I dok se navijači polako spremaju za put u Berlin, mnogi ne znaju što spakirati u kofere. Naime, društvenim mrežama šire se informacije o tome da će njemačka policija provoditi nasumične provjere navijača, te da bi ih zbog nošenja neoriginalnog dresa mogla kazniti s čak pet tisuća eura, javlja HRT

'Radi se o priči koja se zakotrljala još u ožujku ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenom mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Njemačkoj', pojasnio je glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić.

Iako njemački Zakon o zaštitnim znakovima propisuje kazne i do pet tisuća eura, malo je vjerojatno da će vas policija samo zbog toga zaustaviti, govori Krešimir Kovač koji ondje živi posljednjih pet godina.

'To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati', rekao je za HRT.

Svaki deseti mladi najvijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

'Iz kojih prolazi da ti gubci se mjere oko 851 milijun eura na godišnjoj razini od prometa krivotvorenih proizvoda što svakao jest značajna šteta za industriju', ustvrdila je Marija Šiša Hrlić, voditeljca Odjela za autorsko i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva, Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Originalni dres kvalitetnijeg je materijala, ima jasne oznake proizvođača kao i u logotip Nogometnog saveza. A velika je razlika i u cijeni. Dresovi Nogometnog saveza stoje od 70 do 150 eura, a njihove kopije 15.

'Apeliram da se naši hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema upućujemo da nam se direktno jave', rekao je veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota.