novi skandal potresa 'elf'

Zbog nacističkih simbola dresovi njemačke reprezentacije povučeni iz prodaje

02.04.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Njemačka nogometna reprezentacija nedavno je predstavila nove dresove u kojima će igrati na Europskom prvenstvu ovog ljeta, a sad ih zbog mogućih konotacija s nacističkim simbolima mora povući iz prodaje

Adidas je odlučio povući iz prodaje novi dres njemačke nogometne reprezentacije s brojem 44 nakon što je novi dizajn izazvao veliki skandal, javljaju njemački mediji.

Naime, Adidas je za brojeve na novom dresu uzeo dizajn drevnih runa, a problem je u činjenici da je novi dizajn u nekim od mogućih kombinacija vrlo sličan nacističkim simbolima.

Zbog specifičnog fonta brojeva postoji mogućnost da dres s brojem 44 izazove pravi skandal. Jer ta dva broja neodoljivo podsjećaju na oznaku SS (Schutzstaffel) koju su nosile zloglasne vojne formacije nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Nakon svega se oglasio i glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen, koji je rekao da će sporni broj 44 biti povučen.

'Povući ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima. Pokušaji promicanja mišljenja koja izazivaju podjele ili isključivost nisu dio naših vrijednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namjera. Naša tvrtka zalaže se za promicanje različitosti i inkluzije', kazao je Brüggen.

Oglasio se i Njemački nogometni savez (DFB) te se jasno distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja.