MANJE KREDITA ZA AUTE I STANOVE

Javnim bilježnicima promet pao 40 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2009 09:19
  • Objavljeno 10.02.2009 u 09:11
javni bilježnik, pečat

javni bilježnik, pečat

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Jedan od najboljih pokazatelja gospodarske krize i recesije jest pad prometa javnobilježničkih ureda, a posljednjih mjeseci hrvatskim javnim bilježnicima promet je pao od 40 do čak 80 posto.

Javni bilježnici krizu i recesiju osjećaju ponajviše zbog ukupnog smanjenja gospodarskih aktivnosti i pada prodaje stanova i automobila

Još je veći pad bio u financijskim prihodima, priznaju javni bilježnici. Jedan od njih kaže da mu je promet u proteklom mjesecu smanjen gotovo 50 posto, a prihodi su pali još više.

'U našem smo uredu osjetili gospodarsku krizu već u prosincu prošle godine. U siječnju 2008. imali smo 1641 upis u knjigu ovjera, a u siječnju ove godine imali smo samo 868 tih upisa. To je službeni broj upisa, ali financijski prihodi još su manji jer nema potvrda na ugovor o kreditima (automobili i stanovi) koji su nosili najveći financijski prihod pa sam bio prisiljen smanjiti broj službenika i jednoj radnici morao dati otkaz', kazuje jedan javni bilježnik koji želi ostati anoniman zbog strogih odredaba o njihovu radu.

Drugi, koji također želi ostati anoniman, kaže da mu je promet u siječnju pao čak 80 posto, što nije dovoljno za isplatu plaća zaposlenicima te je prisiljen trošiti vlastiti novac ušteđen za zlatnih vremena kad su bilježnici ubirali enormne profite, piše Večernji list.

U Hrvatskoj javnobilježničkoj komori priznaju da se suočavaju s velikom krizom u poslovanju koja im je znatno ispraznila urede.

'Točno je da se potkraj 2008. i početkom 2009. znatno smanjilo pružanje javnobilježničkih usluga korisnicima, ali o točnom postotku HJK se u ovom trenutku bez dodatne analize ne može očitovati. Statistički se podaci obrađuju i bit će poznati potkraj veljače. Neslužbeni podaci pokazuju da je pružanje javnobilježničkih usluga palo otprilike 40 posto', komentirao je predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore Ivan Maleković

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi