IZMEĐU 11. I 16. SVIBNJA

Javne službe u štrajku u tjednu uoči izbora

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 14:04
  • Objavljeno 07.04.2009 u 14:04
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

'Između 11. i 16. svibnja, održat će se štrajk svih zaposlenih u javnim službama. Prethodit će mu skupovi sa sindikalnim povjerenicima i članovima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu', najavili su čelnici sindikata javnih službi

Prije samoga štrajka provest će se referendum među članstvom koji će trajati od 27. do 29. travnja, na temelju kojega će se vidjeti raspoloženje ljudi, želi li izići na ulice i prosvjedovati protiv Vlade.

Štrajk je tempiran u vrijeme kada će doći do smanjenja prve plaće. 'U javnim službama zaposleno je 180.000 ljudi, od čega su oko 70 posto članovi sindikata', istaknuli su sindikalni čelnici dodajući da je raspoloženje njihovog članstva za štrajk te da svaka izjava premijera, ministra financija i Jadranke Kosor dodatno raspiruje želju za izlaskom na ulice.

Cilj štrajka je utvrđivanje pravične i pravedne cijene rada u javnim službama i pronalaženje odgovora na pitanje što će se desiti s plaćama u javnim službama kada zemlja izađe iz recesije. Sindikati smatraju da plaće u javnim službama trebaju biti u fer paritetu s prosječnom plaćom u gospodarstvu.

'Trenutačna osnovica u javnim službama zaostaje za 10 posto u odnosu na prosječnu plaću u gospodarstvu. Dodajte tome Vladino rezanje od šest posto. Znači, minimalno bi plaće trebale porasti 16 posto', rekao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama rekao je da sindikati za sada ne žele izlaziti sa svim pojedinostima u vezi štrajka kako Vlada ne bi unaprijed znala njihove poteze.

'Ovo je samo jedan od koraka, jedan od štrajkova kojeg ćemo poduzeti dok Vlada ne pristane na naše zahtjeve', rekao je Mihalinec.

Zbog niske cijene rada sve djelatnosti, kažu sindikalisti, u javnom sektoru imaju manjak zaposlenih. Nedostaje tri tisuće liječnika, između dvije i tri tisuće profesora i dvije tisuće stručnjaka u socijalnoj skrbi.

'Visoko obrazovani ljudi ne napuštaju samo javnu službu već odlaze iz zemlje. Pričaju o ulasku u EU, a mi tražimo europske standarde u javnom sektoru', poručio je Babić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!