DO 31. KOLOVOZA

Javna rasprava o alternativnim investicijskim fondovima

17.08.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je na svojim web stranicama da otvara javnu raspravu o radnom Nacrtu prijedloga zakona o alternativnim investicijskim fondovima koja će trajati do 31. kolovoza ove godine

Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga tog zakona osnovana je u ožujku ove godine rješenjem ministra financija Slavka Linića, navode iz Ministarstva napominjući kako je 21. srpnja 2011. stupila je na snagu Direktiva EU o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova, čiji je rok za implementaciju u državama članicama 22. srpnja 2013.

U Hrvatskoj je stupanje na snagu predviđeno za 1. srpnja 2013. godine, odnosno danom pristupanja RH u Europsku uniju, te istovremeno sa stupanjem na snagu novog Zakona o investicijskim fondovima, na čije se pojedine dijelove nadovezuje radni Nacrt prijedloga zakona.

Implementacija Direktive EU kroz taj zakona imat će veliki utjecaj na hrvatsko tržište kapitala i uvelike određuje sudbinu domaćih društava za upravljanje, ističu iz Ministarstva financija.

Naglašavaju kako je cilj izrade i donošenja zakona o alternativnim investicijskim fondovima osigurati visoku razinu zaštite ulagatelja utvrđivanjem zajedničkog okvira za odobrenje za rad i nadzor poslovanja društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

Ideja je kako taj zakon i porezni propisi trebaju omogućiti ponudu fondova na hrvatskom tržištu koji će dovesti do poboljšanja ulagačke klime kojom će se generirati pozitivni ekonomski efekti kako na razini ulagatelja tako i na razini države.

Alternativni fondovi su svi oni fondovi koji nisu UCITS fondovi, odnosno klasični otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom za ulaganje u prenosive vrijednosne papire.

U Hrvatskoj alternativni su fondovi do sada regulirani u okviru odredbi važećeg Zakona o investicijskim fondovima (privatna ponuda, nekretninski, rizični kapital).

Fondovi rizičnog kapitala u RH relativno su novi segment industrije i nemaju još značajnu imovinu pod upravljanjem, dok zatvoreni investicijski fondovi kao oblik ulaganja nisu dosad pronašli svoje mjesto na tržištu, navode iz Ministarstva financija.