šef hpk

Jakopović:Trebamo veća ulaganja u modernizaciju poljoprivrede

18.02.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović zatražio je od europskog povjerenika za poljoprivredu više novca iz EU-ovih fondova za modernizaciju hrvatskog agrara, s naglaskom na svinjogojstvo koje je u teškom stanju, priopćio je HPK u subotu

Jakopović je kao kao dio delegacije europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca sudjelovao u petak u Briselu na sastanku s EU-ovim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim. Razgovaralo se o stanju u poljoprivredi i proizvodnji hrane te daljnjim prijedlozima europskih poljoprivrednika i zadruga vezanih za novo i buduće programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Jakopović je, kako se navodi, na sastanku rekao da su potrebna veća ulaganja, osobito u modernu opremu i modernizaciju hrvatskih poljoprivrednih objekata, kako bi se nove investicije prilagodile klimatskim promjenama. Zatražio je i potpore za hrvatsko svinjogojstvo koje je prema ocjeni HPK-a nalazi u izuzetno teškom stanju.

"Nova mehanizacija i oprema te način izgradnje koji djeluje na manju emisiji CO2, značajno povećavaju troškove izgradnje, grijanja i hlađenja zbog čega treba povećati sredstva za investicije u poljoprivredi", kaže Jakopović.

Dodaje da su potresi i inflacija udvostručili troškove investicija izgradnje objekata, što sadašnja razina našeg poljoprivrednog proračuna neće moći pokriti.

"Osim toga, želimo li i dalje imati pristupačnu i zdravu hranu za naše potrošače u novom programskom razdoblju trebamo više odluka utemeljenih na istraživanjima i provjerenim dokazima o utjecaju svih kretanja na proizvodnju i investicije, kao što su veća ulaganja", izjavio je Jakopović.

Zatražio je i mjere pomoći i potpore za hrvatski svinjogojski sektor.

"Za sljedeće razdoblje, ako je moguće već i kroz izmjene i u ovom programskom razdoblju, potrebno je sektoru svinjogojstva dati mogućnost dobrovoljno vezane potpore. Svinjogojski sektor je bio jako pogođen tijekom afričke svinjske kuge, a neke države članice, kao što je Hrvatska, imaju nisku razinu samodostatnosti u toj proizvodnji", kaže Jakopović.

EU povjerenik je kazao kako će prijedloge prezentirati Europskoj komisiji. Istaknuo je kako europsko stočarstvo može i mora biti ojačano, a to pokazuju i dosadašnja ulaganja u mjeru dobrobiti životinja koja je vrijedna 7,5 milijardi eura i pokazuje već određene pozitivne trendove odnosno ova je mjera već utjecala na pozitivne pomake i uložene napore.

Povjerenik Janusz Wojciechowski se složio kako je potreban veći proračun za poljoprivredu, jer 0,4 posto od BDP-a EU-a nije dovoljan kako bi se osigurala sigurna opskrba kvalitetne i konkurentne hrane. Također, napomenuo je kako pojedine države članice EU-a nisu dale zeleno svjetlo za povećanje proračuna za ZPP-a, te da bi u svakom slučaju trebalo spriječiti daljnje smanjenje proračuna za poljoprivredu.