vlada

Jadrolinija dobila potporu od 52 milijuna kuna, a Hrvatske ceste suglasnost za kredit do 8,8 milijuna eura

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2021 11:56
  • Objavljeno 15.12.2021 u 11:56
Oleg Butković

Oleg Butković

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Vlada je u srijedu odobrila državnu potporu Jadroliniji u iznosu od 52 milijuna kuna u okviru pomoći gospodarstvu zbog pandemije, a suglasila se i dala državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta kod Privredne banke Zagreb u iznosu do 8,8 milijuna eura, radi financiranja obrtnih sredstava

Državnu potporu Vlada je pomorskom prijevozniku Jadroliniji, čije je sjedište u Rijeci, dala nastavno na mjeru "3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove" Privremenog okvira Europske komisije, kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije.

Riječ je o državnoj potpori u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove, a s ciljem rješavanja problema likvidnosti, za što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 52 milijuna kuna u državnom proračunu za 2021. godinu.

Odlukom je resorni ministar ovlašten da s Jadrolinijom sklopi ugovor o dodjeli te potpore, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezano da u komunikaciji s Europskom komisijom dokaže spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je Jadrolinija pomorski prijevoznik u vlasništvu države i kao takav ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što se pokazalo i u kriznom razdoblju pandemije kada je njihov doprinos u održavanju prometne povezanosti bio presudan za gospodarstvo i sve građane RH.

"Jadrolinija cijelo vrijeme pandemije povezuje otoke s kopnom, a potpora je usmjerena na rješavanje potreba Jadrolinije u pogledu neposredne likvidnosti, koja se tijekom proteklih mjeseci pojavila zbog pandemije te se očekuje da će to ojačati stabilnost tog prijevoznika", kazao je Butković, ističući i da je uvidom u novčani tijek Jadrolinije utvrđen nedostatak financijskih sredstava za redovno poslovanje i održavanje operacija.

Potpora se sukladno mjeri "3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove" može dodijeliti za nepokrivene fiksne troškove do 30. lipnja 2022. godine nastale u razdoblju od 1. ožujka 2020. do 30. lipnja 2021. poduzetnicima koji su tijekom prihvatljivog razdoblja pretrpjeli pad prometa od najmanje 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

  • +9
  • +6

Rijeka: Dezinficiranje zajedničkih prostora u zgradi Jadrolinije

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvršilo je prijavu te državne potpore prema Europskoj komisiji 3. prosinca 2021. te će u daljnjoj komunikaciji s Europskom komisijom dokazati spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnosti Hrvatskim cestama (HC) za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb (PBZ) u iznosu do 8,8 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, uvećano za kamate, naknade i troškove, a radi financiranja obrtnih sredstava.

Za to je Vlada dala i državno jamstvo u korist PBZ-a u stopostotnom iznosu, izvijestio je ministar Butković, ističući i kako će se "sredstva iz tog zaduženja koristiti za podmirivanje obveza nastalim na svim aktivnim velikim infrastrukturnim projektima koje provode Hrvatske ceste".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!