okrugli stol

Dalmatinski ugostitelji žele deset tjedana dulju sezonu, najveći problem je manjak letova zimi

14.12.2021 u 08:22

Bionic
Reading

U Splitu je održan okrugli stol o mogućem razvoju zimskog turizma u Dalmaciji, koji i dalje živi samo u ljetnim mjesecima. Organizirala ga je struka, podržali ugostitelji, okupili su se i političari. Ugostitelji su bili najkonkretniji. Imaju i konkretne ideje no bez potpore gradskih vlasti, resornog ministarstva i naravno Zračne luke gosti nemaju kako stići do Splita. Početak zimskog reda letenja Dalmaciju redovito odvlači u svojevrsu prometnu izolaciju

Ugostitelji žele deset tjedana dulju sezonu, spojiti listopad s Adventom jer svi restorani ionako rade, javlja HRT.

- Sva gastro događanja i festivale koje imamo kroz deveti i deseti mjesec trebali bi prebaciti na jedanaesti i da se to spoji s adventskim programom, kaže Jelena Tabak, Udruženje ugostitelja Split.

To naravno nije dovoljno, ali je dobra ideja. Grad uskoči subvencijama, spusti cijene avionskih karata, privuku se gosti. Ponuda se dalje širi. Split mora biti i kongresni centar.

- Nikad se stvari neće dogoditi ako ih samo subvencionirate, mi moramo raditi na tome da razvijemo različite turističke proizvode pa da ljudi ovdje žele doći i kad nije sezona, poručio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

- Uvijek su to programi u sinergiji nacionalne, regionalne i gradske razine, a to je ono što moramo imati u Dalmaciji. Za Split je velika prilika da postane cjelogodišnja destinacija i da se brendira kao srce Dalmacije, ističe Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

  • +18
Zračna luka Split ljeti Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ideja ima, ali letova nema pa se za okruglim stolom o produljenje sezone najviše govorilo o manjku letova tijekom duge zime i pandemije koja sve dodatno otežava. Iako je najprometniji u državi, Resnik je sada na samo 55 letova tjedno.

- Ono što obeshrabruje jest faktor popunjenosti kabina svega 47 posto. To nije održivo na duge staze, rekao je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Ipak svi vjeruju da će iduća turistička godina biti još malo bolja i manje pandemijska.

- Razmijenili smo informacije sa zračnom lukom i mislim da smo napravili korak naprijed. Nije bilo teških riječi samo želja da se pokrene priča, kaže organizator Paul Bradbury.

A hoće li se pokrenuti, znat ćemo već nakon idućega ljeta.