PROGRAMI ZA PODUZETNIKE

Izvucite poticaj za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša

25.02.2015 u 14:52

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Mueller u Hrvatskoj gospodarskoj komori poduzetnicima su predstavili ovogodišnje projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koje je osigurano 600 milijuna kuna

'Ove programe vezane za zaštitu okoliša, povećanje energetske učinkovitosti približavamo građanima kroz energetsku obnovu obiteljskih kuća i poduzetnicima koje kroz optimalizaciju svojih proizvodnih procesa, ulaganje u obnovljive izvore energije smanjuju potrošnju, a samim time i povećavaju konkurentnost', rekao je Zmajlović izražavajući očekivanja da će osigurana sredstva od 600 milijuna kuna generirati milijardu i pol kuna investicija u gospodarstvu.

Program za poduzetnike u 2015. predviđa 36 javnih poziva i natječaja kojima se osiguravaju bespovratna sredstva u visini od 40 do 80 posto, ovisno o stupnju razvijenosti područja u kojem se provodi projekt.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Mueller objasnio je da se kod javnih natječaja pristigli programi evaluiraju, a nakon toga izabiru najbolji kojima se dodjeljuju sredstva dok se kod javnih poziva sredstva odobravaju za sve projekte koji ispunjavaju uvjete u okviru ukupno predviđenog budžeta.

'Poduzetnici su oni koji promišljaju o uštedi energije na način koji je nama prihvatljiv. Nudimo od energetske obnove njihovih zgrada, obnove voznog parka, nabavku certifikata koji deklariraju ne samo osviještenost ili koncentraciju na energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, nego isto tako i sustave upravljanja energijom koji donose značajne uštede u potrošnji' rekao je Mueller.


Novost je u ovogodišnjoj ponudi sufinanciranje projekata energetske obnove komercijalnih nestambenih zgrada u iznosu do 1,4 milijuna kuna po zahtjevu. Natječaj za ovaj program objavit će se u ožujku.

U travnju će biti objavljen natječaj za projekte energetske učinkovitosti u proizvodnim procesima kojima se smanjuje potrošnja energije i prelazi na energetski i okolišno povoljnije energente. Kroz projekte energetske učinkovitosti u proizvodnji mogu se provesti zamijene energenta, postaviti učinkovitiju rasvjetu, sustave grijanja i hlađenja.

Fond od ove godine sufinancira i korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu. Javni je poziv u tijeku, a namijenjen je vlasnicima kampova, hotela, apartmana i drugih turističkih objekata. Javni poziv vrijedan 13 milijuna kuna namijenjen je poticanju uporabe sunčeve energije u kampovima, ulaganju u toplinske sunčeve sustave te povećanju učinkovitosti rashladnih sustava u hotelima i drugim turističkim objektima.

Ove godine nastavljen je program sufinanciranja kupnje hibridnih i električnih vozila, a limit je podignut na 700.000 kuna. Sredstva se mogu dobiti i za edukaciju vozača u usvajanju elemenata ekovožnje.

Mueller je naglasio da je za uspješnu provedbu projekata važan stručan i profesionalan kadar, temeljito planiranje, pravovremena dostava dokumentacije, aktivna suradnja sa službenicima fonda i kontrola provedbe projekata.

Godišnji program raspisivanja javnih poziva i natječaja u 2015. godini pogledajte ovdje