PRIJAVA PRAVOBRANITELJICI

Izrazom 'penzioderi' ekonomist Šonje razbjesnio umirovljenike

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 19.01.2016 07:00
  • Objavljeno 19.01.2016 u 07:00
spojka-jasna,velimir

spojka-jasna,velimir

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika, Davor Puklavec

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) prijavit će ekonomskog analitičara Velimira Šonju pučkoj pravobraniteljici zbog posta na Facebooku u kojem on, smatraju, diskriminira starije osobe. Najavila je to za tportal predsjednica SUH-a Jasna Petrović

Na svom profilu otvorenom za javnost Šonje je pišući o mirovinskoj reformi – pitanju drugog stupa – naveo kako postoje dvije grupe umirovljenika, 'penzioneri' i 'penzioderi'

'Penzioner je osoba koja u miru između jutarnje kave i šetnje izlazi na biralište i bira narodne zastupnike na temelju (životnim iskustvom obogaćene) procjene o svjetonazorskoj bliskosti, karakterima predstavljenih kandidata i sposobnosti predstavljenih timova da vode državu u skladu s javnim interesom. Penzioner zna da svijet ne prestaje s njime i ne može se zavesti obećanjima o povećanju mirovina ako procjenjuje da za to nema realne osnove', naveo je Šonje.

S duge strane, Šonjin 'penzioder' je razočarana, ozlojeđena i kratkoročno orijentirana osoba, opremljena odgovarajućom dozom cinizma, spremna poduprijeti svakoga tko joj obeća rast mirovina, pa makar i iz povećanih mirovinskih doprinosa.

'Penzioder ne mari za prevaljivanje poreznog tereta na mlađe generacije (maglovito osjeća da mu one nešto duguju). Penzioder ne brine o tome što će povećanje doprinosa značiti za životni standard mlađih ljudi ili njihove motive da životnu perspektivu potraže u nekoj drugoj zemlji', napisao je Šonje.

PENZIONER ILI PENZIODER, PITANJE JE SAD!Zahuktala se rasprava o mirovinskoj reformi. Proglašava ju se prijevarom...

Posted by Velimir Šonje on Sunday, January 17, 2016

Hoće li netko biti 'penzioner' ili 'penzioder', dodaje, u određenoj je mjeri stvar osobnog iskustva

'Odluka će ovisiti i o karakteru, akumuliranoj imovini i životnom iskustvu. Međutim, stav će dijelom ovisiti i o mirovinskom sustavu i njegovom funkcioniranju u sljedećih petnaestak godina', zaključio je Šonje.

U Sindikatu umirovljenika njegovo pisanje doživljavaju kao diskriminiranje starijih osoba. Podsjećaju kako su dosad pučkoj pravobraniteljici zbog istoga prijavili ekonomista Antu Babića i Zorana Milanovića.

Babić je 2009. javno zatražio da se svima koji su stariji od 70 godina, ili pak su starije osobe bez vozačke dozvole, ustegne izborno pravo. A prije pet godina Milanović je izjavio da Hrvatska ima previše umirovljenika.

'Vrhunac je dosegnuo gospodin Šonje kad je sve one koji se bore za svoja prava u zemlji koja ima treće od dna najniže mirovine u EU nazvao penzioderima. Nije to neobično doživjeti od pouzdanog bankarskog suradnika s visokim honorarima, ali je neobično vidjeti kako je izgubio svaku humanost. Ta kako umirovljenike, koji su stvorili i gradili Hrvatsku, a njih 55 posto ima mirovine niže od 2000 kuna, necivilizirano naziva penzioderima koji njemu i sličnima s visokim primanjima ugrožavaju bolje zarade. Neka o tome upita svoje roditelje', izjavila je za tportal Jasna Petrović, predsjednica SUH-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!