privatne investicije

Izračunato koliko je Velika Britanija izgubila zbog Brexita, od cifre boli glava

13.02.2023 u 22:19

Bionic
Reading

Od referenduma o Brexitu u 2016. Ujedinjeno Kraljevstvo pretrpjelo je gubitak poslovnih ulaganja u vrijednosti od 29 milijardi funti ili čak 1000 funti po kućanstvu, pokazala je studija koju je proveo visoki dužnosnik britanske centralne banke Bank of England

Vanjski član odbora za monetarnu politiku koji određuje britanske kamatne stope, Jonathan Haskel kazao je da su ulaganja privatnog sektora jednostavno stala u godinama nakon odluke na referendumu, prenosi Guardian.

Rekao je da je nakon glasovanja Ujedinjeno Kraljevstvo odmah počelo zaostajati za trendom iz prethodnih šest godina i 'mnogo više patilo' u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim gospodarstvima, otvarajući tako jaz u produktivnosti koji je ostavio trajne ožiljke.

Studija koju su proveli Haskel i njegov tim vjerojatno će dodatno potaknuti zabrinutost da su glasovanje o Brexitu i strategija koju je usvojio bivši premijer Boris Johnson za napuštanje jedinstvenog tržišta EU-a i carinske unije nanijeli nepopravljivu štetu gospodarstvu Velike Britanije.

Većina studija koja se do sada bavila posljedicama Brexita, odnosno padom BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva usredotočila se na trgovinsku razmjenu. Bank of England rekla je u svojim najnovijim procjenama za gospodarstvo da bi usporedba trenutne razine trgovinske razmjene Britanije s putanjom prije nego što je 2019. i službeno napustila EU iznosila 3,2 posto BDP-a do 2026.

Iz Ureda za proračunsku odgovornost prognozirali su da će BDP dugoročno biti 4 posto niži nego što bi bio da je Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo unutar EU.

Haskel je u svom izračunu koristio poslovne investicije umjesto trgovinske razmjene, ali došao je do vrlo sličnog zaključka o dugoročnom gubitku BDP-a.

  • +10
Svakodnevni život u Britaniji nakon Brexita Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Do kraja predviđenog razdoblja 2026. jaz između sadašnjih razina poslovnih investicija i trenda prije 2016. trebao bi iznositi 2,8 posto BDP-a, 'što je vrlo blizu broju od 3,2 posto do kojeg se došlo uspoređujući trgovinsku razmjenu', rekao je Haskel.

'Zamislite da se poslovne investicije nisu zaustavile nakon referenduma 2016. nego su umjesto toga porasle kao stvarne investicije koje su postojale u više-manje svakoj drugoj zemlji', rekao je u intervjuu za web bilten Overshoot.

'Možete na računalu simulirati što bi se dogodilo s kapitalom da su investicije nastavile rasti po stopi prije referenduma, i ako onda izračunati koliki je jaz između tog simuliranog broja i stvarnog broja, koji je posljedica nula investicija. Ako sve to učinite, otkrit ćete da je trenutni pad produktivnosti oko 1,3 posto BDP-a. Tih 1,3 posto BDP-a je oko 29 milijardi funti, ili otprilike 1000 funti po kućanstvu', kazao je Haskel, dodavši da će do kraja 2026. to biti 2,8 posto BDP-a.