MINISTARSTVO FINANCIJA

Izdano 776 milijuna kuna trezorskih zapisa, odbijene sve eurske ponude

18.10.2022 u 15:38

Bionic
Reading

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 776 milijuna kuna, uz i dalje niske kamatne stope, dok ponude dobivene od financijskih institucija za eurske trezorske zapise nije prihvatilo.

Ususret dospijeću 264 milijuna kuna i 160 milijuna eura vrijednih trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 600 milijuna kuna i 120 milijuna eura vrijednih trezoraca, različitih dospijeća.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 776 milijuna kuna i 170 milijuna eura, pri čemu je Ministarstvo financija prihvatilo samo kunske ponude, u ukupnoj visini od 776 milijuna kuna.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od šest mjeseci u vrijednosti od 230 milijuna kunapo kamatnoj stopi od 0,1 posto te zapisi s dospijećem od godinu dana u visini od 546 milijuna kuna, po kamati od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana 20 rujna. 

Uvjeti zaduženja države putem kunskih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu i rujnu, što je ponajviše rezultat velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od otprilike 82 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 264 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 512 milijuna kuna, na 13,35 milijardi kuna.

Što se tiče ponude za upis eurskih trezoraca, najniže kamatne stope koje su ponudile financijske institucije iznosile su za trezorce na rok od tri mjeseca 1,29 posto, na šest mjeseci 1,94 posto, a na godinu dana 3 posto, no Ministarstvo ih nije prihvatilo.

Podsjetimo, zadnji put Ministarstvo financija izdalo je eurske zapise u svibnju ove godine, i tada je kamatna stopa za jednogodišnje trezorce bila negativnih 0,05 posto.

Uz dospijeće 160 milijuna eura trezoraca, saldo upisanih eurskih trezorskih zapisa smanjen je za taj iznos, te sada iznosi 17,5 milijuna eura.

Sljedeću aukciju Ministarstvo financija održat će 15. studenoga.